Fodbold for frihed

»Det forbudte landshold« er en fin og rørende dokumentar om det tibetanske fodboldlandshold - og om sport som symbolet på individuel frihed.

»Det handler om mere end fodbold«, siger Karma, manager for det tibetanske fodboldlandshold i instruktørerne Rasmus Dinesen og Arnold Krøjgaards dokumentarfilm »Det forbudte landshold«: »Vi spiller for et land, der længes efter frihed!«.

Tibet har som bekendt været besat af det kommunistiske Kina i næsten et halvt århundrede, og Folkerepublikkens kommissærer prøvede da også (sammen med fodboldens ditto i DBU og FIFA) at forhindre et dansk initiativ til en landskamp imellem Tibet og Grønland i sommeren 2001. Derudover måtte det interimistiske landshold, samlet blandt eksiltibetanere i Nordindien med en dansk træner, også gennemgå et utal af forhindringer, før landskampen faktisk blev til noget: En bane, der er et pløret mudderhul og gennemgangsvej for køer og mennesker; dårligt udstyr og elendigt vejr; problemer med udrejsetilladelser fra de indiske myndigheder etc.

»Det forbudte landshold« er således en næsten absurd tragikomisk historie om et lille, undertrykt folk, der imod alle odds får styrket nationalfølelsen igennem en rituel landskamp imod en tidligere dansk koloni i Vanløse Idrætspark, lige såvel som den er en varm og rørende hyldest til sportens betydning som symbol på individuel frihed. Og for disse tibetanerne er frihed lige så fjernt et begreb som den grønne, jævne bane i København, da de måbende betræder den første gang som aliens, der lige er landet i et rumskib.

Roterende bedemøller og snurrende fodbolde, dyb religiøsitet og seje træningsdage, buddhistisk filosofi og den lykkelige ekstase foran 5.000 tilskuere i Vanløse Idrætspark - selvom Tibet tabte 4-1! - den 30/6 2001 går op i en højere enhed i denne fine, sjove og rørende dokumentar, der både bør kunne appellere til almindelige fodboldfans og til de mange, der støtter den tibetanske sag herhjemme.