Flot og ambitiøs danmarkshistorie fra DR

Første afsnit af DRs nye danmarkshistorie var alt i alt underholdende og seriøs og kan nemt vække den historiske interesse hos yngre generationer med sin blanding af dramatisering og videnskabelig snak.

Skuespilleren Lars Mikkelsen er den gennemgående fortæller i DRs ti afsnit lange »Historien om Danmark«. Foto: DR/Morten Krüger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag aften sendte DR første afsnit af sin nye danmarkshistorie. Det er en ambitiøs ny serie på ti afsnit om vor nationale historie, og den skal ses som efterfølgeren til tidligere tiders store danmarksfortællinger som Palle Laurings, Erik Kjersgaards, Paul Hammerichs og senest Piet van Deurs’.

Samtidig med serien søsætter DR i samarbejde med Nationalmuseet og blandt andet Slots- og Kulturstyrelsen en række aktiviteter om vor historie. Disse aktiviteter omfatter nye udstillinger på museer, formidlingsinitiativer på biblioteker og arkiver, undervisnings­mate­riale til skoler og en bogudgivelse i to bind om Danmarks historie. Man kan læse mere om disse aktiviteter på websitet historieromdanmark.dk.

DRs første afsnit i serien starter ganske traditionelt med skuespilleren Lars Mikkelsen, der som omvandrende vært tager os på en guidet tur i Danmark.

Det følger eksemplet fra de tidligere danmarksserier, hvor værterne også vandrede hvileløst rundt i landskabet, mens de snakkede løs og forsøgte at undgå at falde over sten og arkæologiske efterladenskaber.

De tidligere værter var båret af personlige grundsyn og politiske holdninger – således havde Paul Hammerich fra Politiken en skrig­ende kulturradikal udlægning, men det er tydeligt, at Lars Mikkelsen har fået lagt ordene i munden af manuskriptforfatteren, som er Thomas Roger Henrichsen. Han afleverer sine replikker nydeligt med tydelig skuespillerdiktion, og man kan høre hvert et ord, men det gør også serien mere upersonlig.

Fakta eller fiktion

Mens de tidligere danmarkshistorier, så vidt jeg husker, ikke havde indlagt skuespillere for at dramatisere historien og lagde vægt på fund i de første afsnit, så har denne nye serie indkaldt skuespillere for at dramatisere fortællingen. Vi ser dem som stenalderfolk jage og lave flintvåben. Det ser alt sammen temmelig overbevisende ud, men om det svarer til den autentiske fortid, er selvfølgelig et spørgsmål.

DRs nye serie har også indlagt en række forskere, der øser af deres viden, hvilket differentierer sig fra de tidligere serier, hvor værterne også optrådte som »eksperten«, der vidste alt – eller næsten alt.

Samlet set fungerer det meget godt. Dramatiseringen med skuespillere er kompetent instrueret, og der er ligefrem indlagt en lille historie om en bonde fra Mellemeuropa, der kommer til Danmark og introducerer korn for danskerne, der ikke kan finde ud af den slags selv – åbenbart. Ren fiktion – eller »fake« historie, som man må kalde det.

Men ok, vi ved så lidt om menneskene fra dengang, og hvis DR har behov for at fortælle, at de første danskere fik idéen sydfra, er det vel ok.

Forskerne er velvalgte og gode. Det er blandt andre Jeannete Varberg fra Moesgaard, Minik Rosing fra Københavns Universitet, Kurt Kjær, der er professor i geologi, arkæologen Lasse Sørensen, og arkæolog fra Nationalmuseet Peter Vang Petersen. De fortæller afslappet og fint om fortiden, selv om deres formidling også indholder det rene bragesnak – som når Peter Vang Petersen fortæller os, at de gamle danskere fra stenalderen nok hyggede sig på den særlige danske måde.

Men igen, vi ved jo ikke så meget, så den slags kan jo også være rigtigt eller forkert.

I øvrigt indeholder dette afsnit den påstand, at mænd jagede, og kvinder tog sig af hjemmet. Gad vide, om DR-folkene slipper helskindet fra gammelfeministerne med denne mands­chauvinistiske fortolkning.

Udsendelsen er alt i alt underholdende og seriøs og kan nemt vække den historiske interesse hos yngre generationer med sin blanding af dramatisering og videnskabelig snak.

Historien om Danmark: Stenalder

Sendt på DR1, søndag kl. 20. Manuskript og instruktion: Thomas Roger Henrichsen