»Flødefod« får det blå stempel

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har opdateret og udvidet Den Danske Ordbog med hele 1.685 ord.

BRITAIN-GAMES-BAR-SOCIAL-OFFBEAT
Ordbøger kan bruges til mange ting. Briterne har for eksempel en konkurrence ved navn »Dirty Scrabble« med ord fra underlivet som emne - som her under en event i London sidste år. Foto: Adrian Dessins / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS

Du er måske lidt vissen efter i aftes.

I hvert fald hvis du fik for mange shots indenbords.

Altså med mindre du gjorde lige det modsatte og bad om kaffe med et ekstra... shot.

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har opdateret og udvidet Den Danske Ordbog med hele 1.685 ord. Udvidelsen breakes torsdag morgen og kan binges på hjemmesiden ordnet.dk/ddo til glæde for åbensindede både med og uden OCD.

Arbejdet er støttet af både Kulturministeriet og Carlsbergfondet og skal føre til en samlet udvidelse på 10.000 ord i løbet af nogle år. Ikke alle ord virker »nye« i jævn forstand. Selskabet har for eksempel både beatle og fastnettelefoni med. Ordbogen er afløser for »Ordbog over det danske Sprog« med dens dækning frem til 1950ernes midte og skal altså tage højde for op mod seks årtiers fornyelse i sproget. De flere end 100.000 daglige brugere kunne jo sidde med eksempelvis en roman fra 1970erne og komme i tvivl om betydningen af tidstypiske begreber som søstersolidaritet og øvdag.

Mange af de nye ord er sammensatte. Tidligere ordbøger har ikke gjort så meget ud af sammensætninger - også fordi bøgerne skylles trykkes på traditionel vis. Hjemmesider på internettet kan som bekendt fortsætte i det uendelige og har derfor gjort spørgsmål om artiklernes antal og længde knap så påtrængende.

»Og de sammensatte ord viser i øvrigt ofte mere komplekse, end man lige tror,« siger seniorredaktør Sanni Nimb fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Og ja: En del af udvidelsen er gamle ord med nye betydninger. Vissen var for eksempel et begreb fra botanikkens verden engang. Og hvor shot engang var »en lille mængde spiritus« med den klassiske servering »i et lille glas med tyk bund«, da har moderne kaffekultur taget begrebet til sig. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab fandt faktisk spørgsmålet »Skal det være et shot eller to shot kaffe?« i en artikel fra Fyns Amts Avis' så tidligt som i 2009.

Man kan også bruge ordet »kulturprodukt« om et stykke litteratur eller et stykke musik, ordet »taxameter« om en bestemt slags tilskud fra det offentlige og ordet »rasere« om hårfjerning.

»Så sprogets udvikling spejler langt hen ad vejen udviklingen i verden som helhed«, siger Sanni Nimb.

»Vi har godt nok ikke lagt et tema hen over fornyelserne den her gang - men man ser betegnende en relativt hurtig tilvækst af ord inden for eksempelvis IT og indvandring.«

Men hvorfor fastnettelefoni?

»Fordi det bare hed telefoni i gamle dage,« siger Sanni Nimb. »Mobilen har ikke kun givet os ordet mobiltelefoni - den gjorde også modsætningen nødvendig.«