Flere sider af Capote

Når flere filmproducenter og manuskriptforfattere får samme idé på samme tidspunkt sker der indimellem dét at to film, der handler om det samme får premiere med kort tids mellemrum.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Det skete med de to Robin Hood-film, den ene med Kevin Costner i hovedrollen og den anden med Patrick Bergen. Og det skete med Stephen Frears'»Farlige forbindelser« og Milos Formans »Valmont«. Og selv om den ene ganske vist løber af med størstedelen af opmærksomheden, betyder det ikke, at den efterfølgende film er dårligere. Hvilket i høj grad også er tilfældet nu med »Berygtet«, der kommer i kølvandet på»Capote«, som Philip Seymour Hoffman som bekendt vandt en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for.

Begge film handler om den amerikanske forfatter Truman Capote i den periode, hvor han skriver sit hovedværk »Med koldt blod«. Fra han falder over en avisnotits om et grusomt mord på en hel familie ude på landet i Kansas, til han rejser til byen, kommer i kontakt med indbyggerne og interviewer de to mordere. En proces, der både er båret frem og forhindret af hans egen personlighed og fremtoning. For med sin højtonede skærebrænderstemme, forkærlighed for flamboyante tørklæder og sin skarpe sans for humor gør Capote sig bemærket, uanset om han går i smalltown-supermarkeder eller på high society-barer i New York.

Det er den portrættering, der er udfordringen ved at spille Capote, og som i »Berygtet« er tilfaldet britiske Toby Jones (som kan det med mærkværdige stemmer, for han lægger stemme til husalfen Dobby i Harry Potter), der lige nu også kan ses i en birolle i »Kærlighedens slør«. Til hans fordel ligner han i lav og blond statur mere Capote end Hoffman gjorde. Hans tillagte affekterede manerer, med langt mere humor lagt i, rammer plet og virker indimellem mere naturlige end Hoffmans - og det siger en hel del om niveauet af skuespilkunst.

Endnu en lille forskel mellem de to film er, at hvor »Capote« byggede på Gerald Clarke's »Capote: A Biography«, tager »Berygtet« udgangspunkt i George Plimptons »Truman Capote: In Which Various Friends Enemies, Acquaintances, and Detractors Recall His Turbulent Career«, hvilket i filmen kommer til udtryk i de forskellige dokumentarisk prægede interviews med folk omkring ham. Roller, der udfyldes af prominente navne som Sandra Bullock, Daniel Craig, Sigourney Weaver, Jeff Daniels, Isabella Rossellini og Gwyneth Paltrow. Og som i filmen betyder, at vi også får et indtryk af Capote udefra.

Med en struktur, hvor »Berygtet« i sin begyndelse lægger vægt på humoren og langsomt bevæger sig over i en mørkere, mere dramatisk skildring af Capote og hvordan bogen og forholdet til den ene af morderne, Perry, langsomt forandrer forfatteren, er filmen mere ujævn og mindre konsekvent end den noget mere dystre »Capote«. Til gengæld er den sine steder både mere bevægende og mere underholdende, og med »Berygtet« tager man gerne endnu en omgang med Truman Capote. Med varmt blod.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse