Flere e-bøger til københavnerne

En ny strategi for Københavns biblioteker indebærer flere e-bøger og bedre digital vejled­ning. Københavns Museum flytter til Stormgade. 53 mio. kroner til flytning af arkiver og magasiner.

Antallet af e-bogstitler skal mere end firedobles frem mod 2018. Foto: Scanpix/Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På tre år skal antallet af e-bøger mere end firedobles, og den digitale betjening af borgerne skal forbedres.

Det er nogle af ambitionerne i ny biblioteksstrategi for Københavns biblioteker.

»Vi skal skabe nogle nye tilbud til lånerne, og vi skal have fat i flere københavnere,« siger Jakob Heide, chef for Københavns Hovedbibliotek, om målene med planen.

Den nye strategi, som er en del af kommunens netop vedtagne budgetaftale for 2015, skal dels styrke det digitale bibliotek dels inddrage borgerne mere.

Antallet af e-bogstitler skal mere end firedobles fra nu 6.000 til 25.000 i 2018. Og så skal borgerne, bl.a. studerende, via nettet kunne få hjælp til at finde artikler og bøger via nettet.

»Vi skal købe flere e-bøger, og samtidig skal vi digitalisere nogle af de bøger, vi har stående på hylderne. Og så skal vi tilbyde digital betjening, både online, via mail og chatfunktioner, men også telefonisk,« siger Jakob Heide.

De digitale udlån udgør i dag cirka 20 procent af de samlede udlån, men ventes at stige i de kommende år. Hvor meget tør bibliotekschefen ikke give et bud på.

»Vi får et meget forbedret e-bogstilbud fra 1. januar. Det fysiske udlån – særligt CDer og DVDer – falder, og vi ved, at når vi kommer med de rigtige e-bogstilbud, så bliver de også brugt,« siger Jakob Heide.

Den nye strategi betyder også, at borgerne skal inddrages mere. Dels via arrangementer og læseklubber, dels igennem øget selvbetjening.

»Hvis vi gør tingene smartere, kan vi få frigjort noget medarbejdertid, og så kan vi fokusere på at hjælpe dem, der virkelig har brug for hjælp, og også få råd til nye tilbud. Vi bruger f.eks. ret meget tid på at håndtere betaling, f.eks. bøder, og der er vi på vej med en online betaling,« siger Jakob Heide.

Der er afsat 20 mio. kroner ekstra til strategien 2015-2017, men i 2018 skal der effektiviseres for cirka ti mio. kroner på biblioteksområdet, oplyser han.

Budgetaftalen indebærer også, at kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesens (DF) plan om at flytte Københavns Museum fra Vesterbrogade til Stormgade realiseres. Det koster 53 mio. kroner, men til gengæld ventes salget af de gamle museumsbygninger at indbringe godt 41 mio. kroner.

En anden stor post i budgetaftalen er flytningen af kommunens arkiv- og magasinsamling, der i dag ligger på Artillerivej. Bygningen, der rummer 18.000 hyldemeter arkivalier, skal rives ned, og i stedet skal der bygges en ny folkeskole på stedet. Der er afsat 53 mio. kroner til nye lokaler til arkiv- og magasinsamlingerne.