Firoozeh Bazrafkan: »Kulturlivet giver ilt til hjernen«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Firoozeh Bazrafkan er iranskfødt billed- og performancekunstner og debattør, blandt andet kendt for sin kritik af islam og koranen. Fik sit gennembrud med installationsværket »Vantro« i 2007. Blev i 2013 dømt for overtrædelse af racismeparagraffen, fordi hun havde skrevet, at muslimske mænd voldtager og slår deres døtre ihjel.

»Når unge andengenerationsindvandrere ikke kommer til for eksempel kulturelle arrangementer på skolen eller andre gratis arrangementer, er det, fordi deres forældre intet kender til kultur. Lidt hårdt sagt sidder de derhjemme og ser arabiske eller tyrkiske kanaler, så de er fuldstændig afskåret fra alle de muligheder, Danmark stiller til rådighed. Det er problematisk, fordi det er dér, fællesskabet og diskussionerne begynder at blomstre op.

Mange forældre forbyder deres børn at se for eksempel en kunstudstilling, der handler om menneskekroppen. I deres kultur er det fuldstændig uacceptabelt at se et nøgenmaleri. Det anses som tabu, selv om det jo ikke har noget med porno at gøre. Og hvis en ung nydansk pige går til en rockkoncert, kan hun blive bagtalt og mobbet i baglandet. Det problem vil vi blive ved med at have, så længe vi tillader den form for social kontrol ved at sige, at det er OK, når de kommer fra sådan en kultur.

I stedet for at dele folk op i bokse, hvor de kun bliver præsenteret for ganske bestemte ting, der for eksempel handler om integration, eller hvor racistiske danskerne er over for indvandrere, bør vi droppe alle de integrationsprojekter, vi betaler en dyr pris for, og lade indvandrerne være med i fællesskabet.

At være en del af kulturlivet giver ilt til hjernen og rykker nogle ting i ens holdninger og meninger, når man kommer ud og taler med forskellige folk, som ikke nødvendigvis har samme holdninger og meninger som én selv. Det, der bremser de unges kulturelle engagement, er kollektive holdninger fra indvandrernes bagland.

Men det er utroligt vigtigt at komme ud som barn og teenager, så man kan lære at få et socialt sammenhold med andre mennesker, som man ikke nødvendigvis er 100 procent enig med.«