Finn fik en barsk advarsel

Det føltes som en eksplosion, da 63-årige Finn Frederiksen i julen pludselig fik en voldsom betændelse i det ene ben. Svær overvægt og sukkersyge var årsagen, siger lægerne.

63-årige Finn Frederiksen håber at bringe vægten ned fra de nuværende ca. 140 til 100 kilo. Det skal ske med motion og diabetikerkost. Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere

»Nu har du fået en advarsel. Du skal ikke regne med at få flere!«

Sådan lød den kontante melding fra vagthavende læge i modtagelsen på Næstved Sygehus, da 63-årige Finn Frederiksen i julen blev hasteindlagt med et ben, der føltes, som om det skulle eksplodere.

Et akut tilfælde af betændelsestilstanden »rosen« var diagnosen. Og det er en klassisk følge af den sukkersyge, som Finn Frederiksen allerede for flere år siden fik konstateret, og som hænger nøje sammen med hans vægt på godt 140 kilo, forklarer overlæge Jette Ingerselv på medicinsk afdeling. Oveni kommer et markant forhøjet blodtryk.

»Så nu er der nok ingen vej udenom. Jeg er nødt til at tabe mig,« siger Finn Frederiksen. »Jeg har lovet min eks-kone og min steddatter at tage mig sammen. Og jeg kan jo også godt selv mærke, at det kniber med at få luft, når fedtet presser på lungerne.«

Efter at have tilbragt det meste af sit erhvervsaktive liv på søen holdt Finn Frederiksen op med at arbejde som 57-årig, da DSB solgte storebæltsfærgerne:

»Jeg har altid været stor, men da jeg holdt op med at arbejde, blev jeg endnu større, og så kommer man ind i en ond cirkel. Overvægten hæmmer, så man bliver uoplagt og dvask, og så ender man med at ligge på sofaen i stedet for at gå et par kilometer,« forklarer han som en del af grunden til, at vægten endte på mere end 142 kilo:

»Og så elsker jeg chokolade, is og mælk,« tilføjer han. »Jeg kan spise en liter is i ét hug - og drikker gerne tre-fire liter mælk om dagen. Da jeg sejlede, fik vi marcipanbrød i 32 styks kartoner, og sådan én kunne jeg sagtens sætte til livs på en aften, mens jeg sad og hyggede mig med en bog.«

En god flæskesteg er heller ikke at foragte, og han ved også godt, at han er alt for glad for hvidt brød. Men alt det skal være slut nu, bedyrer Finn Frederiksen. Når han bliver udskrevet, skal den stå på diabetikermad fra det lokale plejehjem - og motion:

»Jeg ville godt have haft en lægerecept til motionscenteret, men det kan jeg ikke få,« siger han. »Så det må blive ude på landevejen, og det er ikke lige det, jeg har mest lyst til. Men måske gør jeg det alligevel nu, hvor jeg har fået advarslen.«