Filmstjernen, der ikke længere gad at være sød

»The Hunger Games«-heltinden, Jennifer Lawrence, er en af Hollywoods højest betalte kvindelige skuespillere, men forleden skrev hun en opsang til sig selv online. Hun vil ikke være en undskyldning for sig selv, når hun forlanger samme hyre som sine mandlige kolleger.

Skuespilleren Jennifer Lawrence vil ikke længere finde sig i at være dårligere betalt end sine mandlige kollegaer. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL HACKETT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte sidste år, da en anonym gruppe internetaktivister hackede sig ind i Sonys computere og fik adgang til hemmelige mail fra såvel direktører og menige medarbejdere hos en af USAs største producenter af film og anden underholdning.

Gruppen, der kaldte sig »Fredens Vogtere«, begyndte at offentliggøre indholdet af mailene, angiveligt i et forsøg på at presse Sony til at stoppe premieren på filmen »The Interview«, der gjorde grin med Nordkoreas diktator, Kim Jong-un.

I dag, knap et år efter hacket, er der stadig ingen der er sikre på, hvem der reelt stod bag cyberangrebet, der blev genstand for enorm opmærksomhed og spekulation i medierne. Til gengæld fik en af de mest omtalte mails fra hacket i denne uge en forsinket, men dybfølt reaktion fra en af USAs mest populære kvindelige kunstnerne, nemlig filmstjernen Jennifer Lawrence.

En mailudveksling mellem to Sony-bosser afslørede, at Jennifer Lawrence og Amy Adams, de to kvindelige stjerner i filmen »American Hustle«, fik betydeligt mindre i hyre end deres mandlige medskuespillere i filmen. Nærmere bestemt var der tale om forskelle i den procentdel af profitten, som de kvindelige skuespillere fik i forhold til de mandlige. Trods sin status som tidens absolut hotteste og mest indbringende filmnavn, fik Jennifer Lawrence kun syv procentpoint af filmens nettooverskud – i filmbranchen kaldet »points« – mod de mandlige stjerner Christian Bales and Bradley Coopers ni procentpoint.

Tilsyneladende var der ikke meget løngennemsigtighed på den filmproduktion, for Jennifer Lawrence havde ikke selv opdaget forskellen. Men stjernen fra den ekstremt succesfulde filmserie »The Hunger Games« lod ikke Sony dø i synden.

Seks måneder senere skrev branchebladet »The Hollywood Reporter«, at science fiction-filmen »Passengers« havde en uvis fremtid på grund af Jennifer Lawrences uvillighed til at acceptere et lavere honorar end de over 130 millioner kroner, hun var blevet lovet for sin hovedrolle i filmen. I filmen spiller hun en rejsende i et rumskib, der vækkes af sin kryogen-søvn, fordi en mandlig medpassager bliver forelsket i hende. Rollen som den forelskede mand blev spillet af et næsten lige så varmt nyt navn, nemlig Chris Pratt, der dog kun ville modtage 65 millioner kroner for sin indsats.

Ifølge »The Hollywood Reporter« var Jennifer Lawrences nyvundne standhaftighed en direkte konsekvens af afsløringerne af Sony-mailene, og selv om Sony havde fået en ny filmdirektør, der betvivlede »Passengers’« indtjeningspotentiale, stod Lawrence ikke til at rokke. Hvis ikke hun fik sin vilje, ville hun forlade projektet og dertil tage filmens norske instruktør, Morten Tyldum, med sig. I øjeblikket ser det ud som om, at Jennifer Lawrence nok skal få det, hun ønsker.

Skuespilleren Jennifer Lawrence vil ikke længere finde sig i at være dårligere betalt end sine mandlige kollegaer. Fold sammen
Læs mere

I sidste uge satte Jennifer Lawrence så ord på nogle af de tanker, som hendes lønforhandling havde sat i gang. Under overskriften »Hvorfor tjener jeg mindre end mine mandlige kolleger?« skrev skuespilleren en kort blog i sin veninde Lena Dunhams feministiske webmagasin Lenny, der beskrev hendes følelser, da hun erfarede, at hun tjente væsentligt mindre end sine mandlige kolleger. Bloggen begyndte med en afværgende bemærkning om, at hendes lønforhandlinger nok var svære at forholde sig til for andre kvinder. Hendes hyre var trods alt i størrelsesordenen tocifrede millionbeløb. Ikke desto mindre var hun vred. Men ikke på Sony.

»Jeg blev vred på mig selv. Jeg var mislykkedes som forhandler, fordi jeg havde givet op for tidligt,« skrev Jennifer Lawrence, der derefter begyndte at analysere årsagen til, at hun i modsætning til de merbetalte mandlige skuespillere havde ladet sig nøje med mindre.

»Det kan være, at det er, fordi jeg er ung. Det kan være min personlighed. Jeg er sikker på, at det er begge dele, men jeg tror ikke, at jeg er den eneste kvinde med dette problem. Er vi opdraget til at opføre os på denne måde? Kan der være tale om en overleveret vane med at udtrykke os på måder, der ikke fornærmer eller skræmmer mænd?«

I bloggen afslørede hun så, hvad der konkret havde fået hende til tasterne seks måneder efter mail-afsløringerne af løndiskriminationen på »American Hustle«. For nogle uger tilbage havde hun prøvet noget nyt og udtrykt sin mening i en forsamling af mænd »på en klar måde uden omsvøb«. Altså ingen bullshit, men heller ingen aggressivitet. Mændenes reaktion havde chokeret hende. De havde opfattet hendes udsagn som et angreb, selv om ingen af ordene blev sagt på en personlig eller forkert måde.

»Jeg hører mænd udtrykke deres mening dagen lang, men når jeg udtrykker mig på nøjagtig samme måde, er reaktionen, som havde jeg sagt noget oprørende,« skrev Jennifer Lawrence.

Hun anerkender, at medskuespillere som Jeremy Renner, Christian Bale og Bradley Cooper har kæmpet for deres respektive salærer, men at de roses for de samme forhandlingsmåder, som får hende selv til at bekymre sig for, om hendes arbejdsgivere opfatter hende som en »forkælet møgunge«.

Den sidstnævnte betegnelse havde Jennifer Lawrence ikke hentet ud af den blå luft. Den stammede nemlig fra en anden lækket mail fra »Fredens Vogtere« og var Sony-bossernes interne beskrivelse af filmstjernen Angelina Jolie, som de havde været i lønforhandling med.

»Af en eller anden grund har jeg svært ved at forestille mig dem sige »forkælet møgunge« om en mand,« sluttede Jennifer Lawrence.

I Danmark får Jennifer Lawrences indlæg i Hollywoods snart mangeårige ligestillingsdebat anerkendende ord fra den feministiske filmskribent Nanna Frank Rasmussen.

»Det første, der skal til for at komme diskriminationen til livs, er, at vi alle taler højt om den. At det bliver anerkendt som en reel problemstilling. Det betyder derfor enormt meget, når en etableret stjerne fortæller om sine erfaringer med sexisme i branchen,« siger Nanna Frank Rasmussen, der arbejder med organisationen »Women in Film and Television«, for blandt andet at sætte fokus på den fortsat store ulighed i filmbranchen mellem mænd og kvinders økonomiske muligheder.

Hvorfor er det et problem, at Jennifer Lawrence tjener mindre end mandlige stjerner – hun tjener jo trods alt mange millioner dollar om året?

»Ligeløn er ligeløn, lige meget, hvor lidt eller hvor meget man tjener,« siger Nanna Frank Rasmussen.