Filmskolen får ny rektor - og et generationsskifte

Efter 21 år er Poul Nesgaard færdig som rektor på filmskolen. Han afløses af Vinca Wiedemann, der de kommende år skal stå i spidsen for filmuddannelsen.

Vinca Wiedemann er udnævnt til ny rektor for Filmskolen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et generationsskifte - og nogle vil måske med sans for dramatik kalde det et "fadermord" - finder sted på Den Danske Filmskole, der blandt andet uddanner filminstruktører. 

Kulturministeriet har nemlig netop offentliggjort, at ny rektor for Filmskolen bliver 54-årige Vinca Wiedemann. Dermed står det også klart, at filmskolens nuværende rektor, 61-årige Poul Nesgaard, der har siddet på posten i 21 år, ikke fortsætter, selvom han for fjerde gang har søgt stillingen. 
 
»Med Vinca Wiedemanns brede filmfaglige erfaring, indsigt og netværk, hendes visioner for Den Danske Filmskole samt hendes gennemslagskraft, skarpsindighed og analytiske sans har Filmskolen fået en rektor, der kan manøvrere i den virkelighed og med de udfordringer, Filmskolen står over for. Jeg glæder mig til at se resultaterne af de visioner, Vinca Wiedemann har for Filmskolen på både det kunstneriske og det uddannelsespolitiske plan,« udtaler kulturminister Marianne Jelved (R) i en pressemeddelelse.

De seneste måneder har en række røster i filmbranchen advaret kraftigt mod at genansætte Poul Nesgaard. 

»Hele måden at tænke skolens relation til branchen skal have et los i røven. Filmbranchen har brug for både nye Lars von Trier og Nikolaj Arcel’er – vores svar på Godard & Spielberg – men i den bestræbelse er der noget galt i skolens udvælgelse af nye elever, og i den måde den behandler dem, så de kan klare sig i branchen. Skolen er hverken stærk omkring genre eller auteur-begrebet lige nu,« har filminstruktøren Christoffer Boe eksempelvis sagt til Berlingske. 

Også en række af Filmskolens nuværende elever har ønsket et generationsskifte.  
 
»Vi håber, at der kommer en ny rektor! Det gør vi, fordi vi oplever et kæmpe behov for ny energi på skolen. Det er tydeligt at mærke, at den samme ledelse har siddet der i snart et kvart århundrede,« har producerelev Lina Flint sagt til filmmagasinet Ekko.

Vinca Wiedemann er uddannet som filmklipper fra Den Danske Filmskole. Hun har været ansat som leder af undervisningsafdelingen på Filmskolen, hvor hun formulerede skolens første studieordning i samarbejde med skolens lærere, og har desuden fungeret som lærer ved Filmskolen i perioden 1990-1995. Frem til sin ansættelse i 1999 på Det Danske Filminstitut som spillefilmkonsulent var hun bl.a. producer og manuskriptforfatter. I 2003 etablerede hun og blev den første kunstneriske leder af New Danish Screen og har siden 2007 været selvstændig manuskriptkonsulent, producer og forfatter samt fastansat producent på Zentropa. Hun blev i 2013 udpeget til formand for Rådet for Spillefilm på Det Danske Filminstitut. 

Vinca Wiedemann tiltræder stillingen som rektor for Den Danske Filmskole den 1. marts 2014. 

»Jeg vil samtidig benytte lejligheden til at rette en stor tak til afgående rektor for Den Danske Filmskole Poul Nesgaard for hans fornemme og meget betydningsfulde indsats for skolen i hele sin rektorperiode. Han har med stor dygtighed formået at udvikle skolen til en af verdens førende filmskoler og skabe grobund for udviklingen af de mange store filmfaglige talenter, der har og har haft deres gang på skolen og i filmbranchen,« siger Marianne Jelved.