Filmsiden med de svimlende tal lukker kommentarspor med kryptisk besked

Verdens største filmsite lukker sit legendariske »message board«. Brugerne har fået halvanden uge til at gemme deres guldkorn.

Fire millioner titler på film i alle genrer.

Syv millioner skuespillere og instruktører med videre.

Og flere end 250 millioner forskellige besøgende hver eneste måned.

IMDb er siden med de svimlende tal og en af klodens mest populære platforme inden for underholdning. Men en kvart milliard brugere må snart kigge langt efter sitets omfattende og meget læste kommentarspor.

Ledelsen annoncerede i fredags en lukning af de såkaldte »message boards« og vil effektuere beslutningen den 20. februar.

Beskeden kunne læses øverst på siden imdb.com/board og gav en relativt kortfattet forklaring på det ellers vidtrækkende træk:

»IMDbs message boards er ikke længere en positiv eller brugbar oplevelse for det store flertal af vores brugere verden over,« hed det.

Når man advarer op mod tre uger før lukningen 20. februar, er det en slags service: De mange brugere skulle have »tid nok til at arkivere indhold til privat brug«.

Kraftig vækst

IMDb er en forkortelse af Internet Movie Database og blev grundlagt af Col Needham i 1990. Den britiske programmør arbejdede for Hewlett-Packard i Bristol og drev hjemmesiden om film i sin fritid.

Sidens popularitet voksede snart eksponentielt og har de seneste år gjort indehaveren til en holden herre.

Både brandet og indholdet har siden 1998 været 100 procent ejet af Amazon og kalder sig selv for »Hollywoods harddisk«.

En stor del af indholdet er gratis for brugerne og finansieres af annoncer og diverse samarbejder med store spillere på filmmarkedet.

Kommentarsporene har længe været en hjørnesten på siden. Selvom de fleste brugere formentlig har veneration for filmens verden, handler mange »messages« om alt andet. To af de mest besøgte kommentarspor i sidens historie har været The Soapbox og The Politics - begge med fri leg om alt.

Flere filmkendere græder af samme grund tørre tårer over tabet af de lange tråde. IMDbs kommentarspor om hvad som helst er ikke, hvad de var engang. Og meget af debatten er flyttet til især Facebook og YouTube.

»Ingen går glip af noget,« skrev en kendt blogger forleden.

Selvom selskabet altså har været relativt sparsomt med begrundelser for lukningen, giver mange de såkaldte trolls skylden.

Trolls er de klassiske fjender i enhver debat på sociale medier: Folk uden ægte engagement eller sans for deres virkning på andre mennesker. Men tilsyneladende med oceaner af tid til fantasifulde indspark om alt og intet.

Bloggere på eksempelvis themarysue.com og engadget.com ser lukningen som et nederlag til trollerne. Eller måske rettere som en erkendelse af sejrens umulighed. Du kan ikke vinde.

Talløse medier over hele kloden har af samme grund enten lukket eller begrænset adgang til kommentarer på deres hjemmesider. Man vil ikke udsætte navngivne holdningshavere for verbale overgreb eller karaktermord.

IMDb har ifølge flere iagttagere skullet tage en beslutning:

Siden kunne enten ansætte flere »moderatorer« som redaktionelle opsynsmænd. Eller ganske enkelt lukke det hele og bruge kræfterne på andre kerneprodukter.