Filmredaktør: Velfortjent prisregn over Lars von Trier-film

Det var helt på sin plads, at Lars von Triers uforkortede Nymphomaniac-film blev den helt store prisvinder ved uddelingen af årets Robert-statuetter, vurderer Berlingskes filmredaktør Kristian Lindberg.

Årets danske spillefilm »Nymphomaniac Directors Cut« instrueret af Lars von Trier, der her modtager en Robert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Instruktøren Lars von Triers fem en halv time lange »Nymphomaniac - Directors Cut« blev den helt store vinder, da Danmarks Film Akademi søndag aften uddelte Robert-statuetter.

Nymfoman-filmen tog blandt andre prisen som årets danske spillefilm, årets bedste manuskript og årets instruktør.

Og det var en velfortjent prisregn, lyder det fra Berlingskes filmredaktør Kristian Lindberg:

»Det var helt på sin plads, at den ufortyndede version af »Nymphomaniac« blev den store vinder. Når man ser på de andre nominerede film, er der tale om gedigen dansk filmhåndværk, men »Nymphomaniac« er den eneste, man vil kunne placere i filmhistorien,« siger Kristian Lindberg.

Blandt aftenens overraskelser var prisen for årets mandlige hovedrolle, der gik til Henrik Birch, som spiller tredjegenerationsfisker fra Hirtshals i filmen »Klumpfisken«. Birch var oppe imod solide navne som Nikolaj Lie Kaas, Morten Grunwald og Michael Persbrandt.

»Det var en positiv overraskelse. »Klumpfisken« er måske nok en lidt upåagtet film, men det var fortjent,« siger Kristian Lindberg, der også finder det fuldt fortjent, at Bodil Jørgensen tog Robert-statuetten for årets kvindelige hovedrolle for moren, der genfinder sig selv i Hella Joofs film »All inclusive«.

Lars von Trier overraskede iøvrigt alle ved selv at møde op til aftenens prisuddeling i Tivoli Congress Center. Det er første gang, han viser sig ved uddeling af statuetterne.

Arvingerne løb med TV-priserne

TV-serien »Arvingerne« blev hædret som årets TV-serie og modtog i alt fem Robert-priser, blandt andet fik skuespiller Trine Dyrholm prisen for bedste kvindelige hovedrolle i TV-serien.

Det er filmbranchen selv, der står bag tildelingen af årets Robert-priser. De 1.600 medlemmer af Danmarks Film Akademi nominerer kandidaterne og vælger vinderne ved en afstemning.