Filmproducenter mister tillid til digital forretning

Efter at digitalt salg af film længe er blevet betragtet som filmbranchens fremtidige redningsplanke, viser ny brugerundersøgelse, at optimismen måske er overdrevet.

Kun 36 procent af de adspurgte danskere er interesseret i at købe og eje en elektronisk udgave af en ny film, som de før købte film på DVD. Og de fleste af de interesserede mener, at en ny film skal koste under 99 kroner. Arkivfoto: Benita Marcussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets filmproducenter, Det Danske Filminstitut og filminstruktørerne har længe satset på, at et fremtidigt digitalt salg af nye danske film ville kunne rette op på filmbranchens nuværende dårlige økonomi.

Blandt andet har filmproducenterne og Filminstituttet næret et håb om, at man i fremtiden ville kunne tilbyde såkaldt »elektronisk eje« af nye danske film, på samme måde som man tidligere kunne erhverve sig en DVD-udgave af film.

Nu viser en ny undersøgelse foretaget af Megafon for Producentforeningen, at danskerne er langt mindre interesserede i at eje en elektronisk udgave af en ny film, end filmbranchen hidtil har antaget. I hvert fald hvis de skal betale det samme, som de tidligere betalte for en ny DVD.

Betalingsvilligheden for at købe enkeltstående premierefilm på nettet for at eje dem er kun interessant for 36 procent af danskerne. For filmbranchen er det dog endnu dårligere nyheder, at de fleste af denne tredjedel af forbrugerne mener, at en ny film skal koste under 99 kr.

»Det indikerer, at villigheden for at betale noget, der bare minder om prisen for en DVD, er meget lille. Det gør mig alvorligt bekymret for, at det store gennembrud for den digitale forretning måske aldrig kommer og slet ikke i løbet af de næste fire år,« siger producentforeningens direktør, Klaus Hansen.

Telebranchen på banen

I forlængelse af undersøgelsen opfordrer Producentforeningen atter de folketingspolitikere, der i øjeblikket er ved at lægge sidste hånd på en ny fireårig filmaftale, til at sørge for, at telebranchen bidrager til finansiering af nye danske film.

Dette har telebranchen afvist, og siger at filmproducenterne selv må udvikle bedre forretningsmodeller for salg af film på nettet.

Samtidig ønsker Producentforeningen, at de såkaldte Video On Demand-operatører, der i dag tilbyder leje af film på nettet, skal tvinges til at oplyse om deres indtjening på danske film, og at teleoperatørerne i højere grad sætter ind mod ulovlig streaming og download af film.

De ulovlige download er nemlig en væsentlig forhindring for, at et lovligt salg af digitale danske film kan blive en god forretning, siger Klaus Hansen.

»Lige nu står vi med en telebranche, der hævder, at der er store penge at tjene for filmproducenterne på de digitale platforme, mens vi står med en undersøgelse, der siger, at den forudsigelse ikke holder. Derfor er vi som minimum nødt til at have en bedre afrapportering om både det lovlige og ulovlige marked for danske film på nettet. Så kan vi om nogle år vurdere, hvem der har ret, og hvordan man på det grundlag retter op på økonomien,« siger Klaus Hansen.

Modstander

Direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, er en af de mest indædte modstandere af, at telebranchen skal være med til at finansiere filmbranchen. Han tvivler på, at Megafon-undersøgelsen skal ses som en generel afskrivning af muligheden for at tjene penge på digitalt salg for filmproducenterne.

»Jeg tror ikke på, at den digitale distribution af indhold på nettet er faldende. Tværtimod kommer vi til at se meget mere. Men det er filmbranchen selv, der skal udvikle ny forretning på nettet. Teleselskaberne vil gerne samarbejde og investerer allerede i dag seks-syv milliarder kroner om året i et bredbåndsnet, der gør det muligt for filmproducenterne at nå hurtigere ud til brugerne end nogensinde før,« siger Jacob Willer.

De politiske forhandlinger om en ny fireårig filmaftale forventes at blive afsluttet senest i næste uge.