Filmmænd og filmkvinder m/k

»Det er ligegyldigt, om det er mænd eller kvinder, der har rollerne, men det er interessant, hvordan man udnytter de mandlige og kvindelige energier,« siger Trine Dyrholm. Den »Arvingerne«-aktuelle skuespiller har en usædvanlig kvinderolle i Pernille Fischer Christensens nye film, »En du elsker«.

Pernille Ficher Christensens nye film »En du elsker« med Trine Dyrholm og Mikael Persbrandt (th.) som henholdsvis producer og rockstjerne havde i går verdenspremiere i Berlin. Foto: Rolf Konow Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Det var næsten som en familiekomsammen, da der tirsdag var verdenspremiere på Pernille Fischer Christensens nye film, »En du elsker«, ved filmfestivalen i Berlin.

Instruktørens kæreste, Kim Fupz Aakeson, har skrevet manuskript, og svenske Mikael Persbrandt og danske Trine Dyrholm, der tidligere har spillet sammen, bliver genforenet i den nye film.

Mikael Persbrandt spiller rockstjernen Thomas Jacobs og har til rollen tillagt sig en rusten Leonard Cohensk croon, mens Trine Dyrholm spiller hans nære ven og producer, der gennem mange år har stået for teknikken på hans plader.

Placeringen af Dyrholm i en rolle, der i virkelighedens verden er totalt domineret af mænd, kickstarter en diskussion med Berlingske om, hvad der er feminint, og hvad der er maskulint på film.

Trine Dyrholm erkender, at der i den virkelige musikindustri kun findes ganske få kvindelige pladeproducere, men at det glæder hende, at Pernille Fischer Christensen er ligeglad med den slags kønsfordelinger, når hun caster sine roller.

»Det dér med at tale om, hvad henholdsvis mænd og kvinder er bedst til, er ikke nær så interessant som at tale om, hvordan mænd og kvinder bruger deres indre maskuline og kvindelige energier. Thomas Jacobs er super-maskulin i sin fremtoning, men er til gengæld utroligt feminin i sin kreative energi,« siger Trine Dyrholm.

I filmens platoniske parforhold mellem stjernen og hans producer er Trine Dyrholm den mest maskuline, mener hun. Det er hende, der træffer beslutninger og definerer rammerne for Thomas Jacobs, der forholder sig mere flydende over for omgivelserne.

»Man kan sige, at jeg er manden i deres forhold,« siger Trine Dyrholm.

Også uden for netop denne specifikke karakter, som for eksempel i sine professionelle valg, mener Dyrholm, at hun selv er mest maskulin.

»Jeg har en overvejende maskulin energi i min måde at løse nye opgaver på,« siger Trine Dyrholm, der dog nyder både at kunne trække i sølvlamékjole og i jakkesæt, som det bedst passer hendes humør.

Persbrandts feminine sider

For instruktør Pernille Fischer Christensen var det et bevidst valg at bruge sine skuespillere i »En du elsker« til at undersøge spillet mellem det maskuline og det feminine.

Da Mikael Persbrandt spurgte hende over telefonen, hvorfor hun havde tænkt på ham til rollen, svarede Pernille Fischer Christensen:»Det er, fordi jeg tror, at du har nogle feminine sider, som folk ikke kender til.«

Dén studsede Mikael Persbrandt over, og skuespilleren, der slog igennem i rå, maskuline roller som Hamilton, svensk agent med licens til at dræbe, og politimanden Gunvald Larsson i strømerserien »Beck«, svarede efter en kort pause:

»Ja, vel har jeg en feminin side, men den er der ikke mange, der får lov at se. Det ville jo være som at kaste perler for svin!«

Den svenske stjerne kunne dog ikke skjule sin begejstring for rollen som rockstjernen, der har prøvet lidt af hvert, hvad angår druk og stoffer, og som skal genoptage forbindelsen til en datter, han for længst har mistet kontakten til.

Persbrandt har selv levet et tumultarisk liv under konstant overvågning fra den svenske tabloidpresse og erkender åbent, at han »kender« den type, som han spiller i filmen. Men hvorvidt han trækker på en feminin side i filmen, er han ikke så glad for at sige noget om.

»Jeg tror ikke, at det nødvendigvis er nyttigt for din oplevelse af min karakter i filmen at vide det. Jo mindre du ved om skuespilleren Persbrandt, desto mindre er der til at forstyrre din oplevelse af den karakter, jeg spiller. Om den karakter er mest maskulin eller feminin, ved jeg ikke, men jeg vil dog sige så meget – hvis nogen skulle være i tvivl – at vi mænd også har følelser inde i os,« siger Mikael Persbrandt med et skævt smil.