Filmkvinder beskyldes for at mele egen kage

De kvindelige medlemmer af Danske Filminstruktørers bestyrelse udnytter deres egen forening til at skaffe sig unfair fordele i kampen om filmstøttemidlerne, hævder Danske Biografers formand, Kim Pedersen.

Danske Biografers formand, Kim Pedersen, mener, at hans undersøgelse påviser et uheldigt sammenfald mellem støtteafslag til kvindelige instruktører som Christina Rosendahl (billedet) og samme instruktørers politiske kamp for ligestilling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kvindelige medlemmer af bestyrelsen for den danske instruktørforening udnytter deres egen forening til at få tilkendt filmstøtte til deres personlige filmprojekter. Den grove anklage rettes i dag af Danske Biografers formand, Kim Pedersen, mod tre navngivne kvindelige instruktører, nemlig Danske Filminstruktørers formand, Christina Rosendahl, foreningens politiske formand Annette K. Olesen og bestyrelsesmedlem Birgitte Stærmose.

»Der er mange indikationer på, at det er det, der reelt er tale om, selv om de kvindelige instruktører kamuflerer det i en politisk kønskamp,« siger Kim Pedersen.

Biografformanden har tidligere været ude med tilsvarende anklager, senest i Berlingske i december, hvor han anklagede de samme kvindelige instruktører for at ville indføre kønskvoter i dansk film ud fra udtalelser, de var kommet med til medierne. Denne gang er anklagen baseret på Kim Pedersens egen undersøgelse af Det Danske Filminstituts støttegivning gennem de seneste ti år,

Her fremhæver han det, han kalder en »frustrations-hitliste«, som opgør antallet af filmprojekter og støttebeløb til kvindelige instruktørers film, der ikke er blevet realiseret. Her finder Kim Pedersen det påfaldende, at Christina Rosendahl, Annette K. Olesen og Birgitte Stærmose alle befinder sig i toppen af listen.

»De kvinder, der får flest afslag, er også dem, der er længst fremme i diskussionen om at give kvinder særlige fordele i støttedelingen,« siger Kim Pedersen, der i dag offentliggør sin undersøgelse på sin blog i filmbladet Ekko.

Ud over at beskylde de kvindelige instruktører for at mele deres egen kage bruger Kim Pedersen tillige sin undersøgelse til at tilbagevise en anden tidligere undersøgelse om samme emne. Undersøgelsen »Diversiteten i Dansk Film: Hvis bare du havde vist lidt flere nosser« er forfattet af instruktøren Mette-Ann Schepelern og viser, at gennemsnitligt 82,5 procent af alle færdiggjorte spillefilm i Danmark er lavet af mænd.

Denne undersøgelse tegner dog langtfra et dækkende billede af, hvorvidt der er ligestilling i filmstøtten eller ej, mener Kim Pedersen, idet undersøgelsen ikke medregner støtten til film, der ikke er blevet til noget, kun er baseret på tre år og kun på to af instituttets støtteordninger.

Afviser diskrimination

Han afviser pure, at kvindernes påstand om diskrimination i støttesystemet har noget på sig. Af Kim Pedersens egen undersøgelse fremgår det, at de kvinder, der modtager støtte, gennemsnitligt får flere penge per film end deres mandlige kolleger.

»Det er noget sludder, at kvinderne forfordeles. Tværtimod er der tegn på en positiv særbehandling af den talentmasse, de kvindelige instruktører nu engang repræsenterer,« siger Kim Pedersen.

Instruktørforeningens bestyrelse diskuterede i aftes, hvorvidt den offentligt ønsker at forsvare sig mod Kim Pedersens beskyldninger, og den samlede bestyrelse står i dag bag en erklæring om, at den ikke ønsker at kommentere på personangreb.
Det Danske Filminstitut har endnu ikke selv undersøgt spørgsmålet om køn i filmbranchen, men Folketingets seneste forlig om filmstøtten har pålagt instituttet at undersøge den generelle rekruttering til filmfaget.

OPDATERET 20. JANUAR 2015: I en tidligere version af denne artikel, var der på grund af en teknisk fejl angivet en forkert forfatter til artiklen. Dette er nu rettet.