Filminstruktører vil af med genertheden

I fremtiden skal danske filminstruktører samtale med publikum om sine film. Det mener Danske Filminstruktører, der også har fundet enighed om et kommende »vindue« til dansk film.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse uger fyger det med udmeldinger fra filmbranchens organisationer, hvori der fremsættes ønsker og krav forud for det filmforlig, som Folketingets partier skal blive enige om i den nærmeste fremtid, og som skal gælde fra næste år og fire år frem.

Danske Filminstruktører har fremsat en tolvpunktsplan, der blandt andet foreslår at danske filmfolk fremover skal kunne søge såkaldt »univers-støtte«, der på nye måder skal stimulere publikums interesse for de nye film. Det skal ske i de sociale medier, hvor filmfolkene skal kickstarte diverse diskussioner med udgangspunkt i deres films politiske dagsordener eller æstetiske udfordringer.

»Som filmkunstnere er vi nødt til at blotte os selv noget mere i forhold til publikum. Vi skal ud af den lidt generte rolle som kunstnere og lære at forstå de mange nye måder at kommunikere med publikum, som findes på de digitale platforme,« siger Danske Filminstruktørers formand, Christina Rosendahl.

Fælles udspil fra filmbranchen

Ved siden af deres eget udspil er Danske Filminstruktører tillige medunderskrivere på et fælles udspil fra fire af filmbranchens aktører, et udspil der også tæller producentforeningen, biograferne og filmdistributørerne.

Dette udspil opregner de punkter, som parterne er blevet enige om at anbefale til det nye filmforlig, heriblandt at der skal satses på talentudvikling, på bekæmpelse af ulovlig download af film, samt at der skal træffes en principbeslutning om, at teleindustrien skal bidrage til finansieringen af en såkaldt af »digital filmpulje« til støtte for dansk film.

Mest overraskende er det, at de fire interessenter er enige om, at der skal etableres et såkaldt EST-vindue (electronic sell-through), hvori man mod betaling kan blive ejer af en digital kopi af en dansk film. Netop dette punkt har særligt mødt modstand hos biograferne, som frygter at det vil skade deres indtjening.

»Der mangler endnu detaljer om hvordan vinduet skal skabes, og det er klart, at vi også skal agere ansvarligt i forhold til biografindtjeningen. Men nu har alle parter faktisk skrevet under på, at vinduet bør etableres,« siger Christina Rosendahl.

En samlet branche

I Nordisk Film er man glade for enigheden om et EST-vindue, ikke mindst fordi det bringer mindelser om koncernens eget udspil til en ny filmaftale, og som også omfattede et EST-koncept.

»Vi er glade for, at en samlet branche bakker op om vores forslag til et nyt salgsvindue, hvor man kan købe film, så man ejer dem. Vinduet skal ligge efter, at filmen har været i biografen, men før den kan lejes digitalt. Det vil sige en slags afløser for det faldende DVD-salg. Det vil potentielt give en markant ny indtægt til dansk film,« siger Allan Hansen, administrerende direktør for Nordisk Film.