Filminstruktører ønsker politisk indgreb

Formanden for foreningen Danske Filminstruktører mener, at der skal et politisk indgreb til for at få en aftale mellem teleudbydere og filmproducenter i stand. I dag mødes parterne hos kulturministeren.

Filmbranchen mangler penge, og formanden for de danske filminstruktører mener, at der skal et politisk indgreb til, for at sikre bedre økonomiske vilkår for filmproduktionen herhjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske filmbranche har i de senere år mistet mellem 60 og 80 mio. kr. på grund af et dalende DVD-salg, og det har i over et års tid været drøftet i det såkaldte Filmpolitisk Forum, hvordan filmproducenterne kunne skaffe sig nye indtægter i form af et større digitalt salg.

Blandt andet har Det Danske Filminstitut (DFI) foreslået, at de danske teleselskaber med TDC i spidsen skulle bidrage med et tocifret millionbeløb til en kollektiv filmpulje, der kunne være med til at finansiere nye danske film. Tanken bag forslaget var, at de danske teleudbydere frivilligt skulle indgå i et forpligtende finansieringssamarbejde, som en slags modydelse for de forretninger dansk originalindhold i øvrigt fører med sig.

Efter et års drøftelser er det dog ikke lykkedes parterne at blive enige om noget som helst, og derfor opfordrer formanden for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, nu Folketingets politikere at sikre, at der bliver indgået en aftale mellem filmproducenterne og teleudbyderne.

I et indlæg til Altinget.dk skriver Christina Rosendahl blandt andet, at teleindustrien skal tage »et medansvar« for dansk film.

»Teleindustrien tjener penge på bl.a. dansk film, uden at afregne fornuftigt tilbage til dem, der tager den økonomiske risiko – producenterne. Det udhuler dansk films økonomi. Igennem et år har der været møder mellem hele filmbranchen og teleindustrien om en ny model, men forhandlingerne er brudt sammen,« skriver hun.

Årsagen til, at forhandlingerne aktuelt er gået i stå, skulle ifølge observatører i filmbranchen være filmselskabet Nordisk Films eget udspil i forhandlingerne. Ifølge observatørerne ville filmselskabets udspil give Nordisk Film en dominerende position i det fremtidige marked for elektronisk salg af spillefilm og samtidig svække konkurrenterne i distributions- og producentleddet. Dette skulle angiveligt være årsagen til, at teleudbyderne ikke længere tager forslaget om en fælles pulje til dansk film alvorligt, og at drøftelserne er gået i stå. Der var nemlig ingen grund til at betale for noget, de alligevel kunne få gratis fra Nordisk Film.

Sammenbruddet i drøftelserne mellem telebranchen og filmproducenterne har fået Christina Rosendahl til at råbe vagt i gevær over for de folketingspolitikere, der indtil videre har foretrukket, at de to parter selv finder en aftale ad frivillighedens vej.

»Hvis I, politikere, ikke blander jer nu og sikrer en ansvarlig model, der gavner hele filmbranchen, så kommer kæmpestore kommercielle mastodonter til at afgøre kulturpolitikken for jer. Er det det, I vil?«»Jeg forstår godt jeres politiske blufærdighed, men synes I, det er bedre, at TDC, sammen med f.eks. Nordisk Film, finder på en ny model? Hvem vil den gavne? Hvem skal sikre samfundssindet og de kulturelle værdier, kulturpolitikken og bidraget fra staten bygger på?« spørger Christina Rosendahl i sit indlæg.

Nordisk Film afviser dominerende rolle

I dag mødes repræsentanter for filmbranchens og telebranchens organisationer og virksomheder hos kulturminister Marianne Jelved (R), hvor de skal redegøre for mulighederne for at få en aftale i hus.

Til Berlingske siger Christina Rosendahl at hun vil anbefale kulturministeren at drage omsorg for, at der fremover er lige vilkår for alle producenter i filmbranchen.

I Nordisk Film kalder den administrerende direktør, Henrik Zein, beskrivelsen af drøftelserne i Filmpolitisk Forum for »postulater der er fuldstændig misforstået«: »TDC og DFI har ønsket, at TDC skulle have et monopol på at sælge danske film ved at give dansk film 25 mio. kr. om året. Nordisk Film ønsker netop, at vi får skabt et frit marked med mange digitale »butikker«. Allerede nu kan man købe film gennem iTunes og Google Play, og om nogle måneder lancerer TDC et nyt Blockbuster på nettet. Nordisk Film har ikke planer om at konkurrere med disse store digitale filmbutikker. Så det er noget vrøvl at sige, at vi vil få en dominerende position. Tværtimod er der faktisk tale om det modsatte, at vi har advaret mod at give TDC en dominerende position.« .