Filminstruktør vil med monumental dokumentarserie om Vietnamkrigen diskutere USAs splittelse

Ti års arbejde ligger bag Ken Burns dokumentariske TV-serie »The Vietnam War«, der af amerikanske medier beskrives som et spejlbillede af USAs nutidige politiske scene.

En ny amerikansk dokumentarfilmserie om Vietnamkrigen ser på den splittelse, som konlfikten forårsagede i det amerikanske samfund. Fold sammen
Læs mere
Foto: NATIONAL ARCHIVES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var Ken Burns problemer i 2007 med at finde nulevende amerikanske veteraner fra Anden Verdenskrig til dokumentarfilmserien »The War«, der fik den erfarne amerikanske dokumentarist til samme år at igangsætte arbejdet på en monumental 18-timers TV-serie om Vietnamkrigen.

Resultatet foreligger nu og beskrives af flere amerikanske medier som Vanity Fair og The New York Times som noget, der ligner den endegyldige historie om den blodige krig. 76 personer er blevet interviewet på film, heriblandt amerikanske veteraner der overlevede krigen, desertører der flygtede til Canada, men også vietnamesere der deltog i krigen på begge sider, samt amerikanske politikere med insider-viden om de beslutninger, der trak USA ind i krigen.

»Krigen slog en pæl gennem USAs hjerte, og vi er aldrig rigtig kommet os over det,« siger en af de interviewede veteraner, Phil Gioia.
Men ikke nok med at krigen er et sår, der nægter at hele, som Vanity Fairs anmelder David Kamp beskriver det. Han mener tillige, at der er påfaldende mange paralleller mellem USA under Vietnamkrigen i 1960erne og USA i dag under Donald Trump. Mange episoder i dokumentarserien har genklang i nutiden, hvad enten det handler om de massive demonstrationer i Washington eller gadesammenstød mellem almindelige arbejdere og universitetsstuderende, skriver Kamp. Selv Nixon blev, som Trump, beskyldt for landsforræderi af sin modkandidat i præsidentvalget, Lyndon B. Johnson, da Nixon hemmeligt lovede den sydvietnamesiske regering en bedre fredsaftale, end den Johnson forsøgte at få i stand.

Skelsættende begivenhed

Den 63-årige producer og instruktør Ken Burns, der slog igennem i 1990 med en meget omtalt dokumentarserie »The Civil War« (tidligere vist på DR2) om den amerikanske borgerkrig, er selv varsom med at betone lighederne mellem 1960erne og nu.

»Vores intention har ikke været at sige: ’Minder det her ikke meget om Afghanistan, eller minder det her ikke meget om Irak?’,« siger Ken Burns, der dog også mener, at nutidens amerikanere kan lære om USAs nutidige politiske polarisering ved at studere Vietnamkrigen, som han betragter som 1900-tallets mest skelsættende begivenhed for amerikansk bevidsthed.

 

»Den splittelse, vi står med i dag; manglen på offentlig diskussion, hvor folk taler mod hinanden i stedet for med hinanden, begyndte under Vietnamkrigen. Så hvis vi forstår den, kan vi også forstå nutidens polarisering,« siger Ken Burns til den britiske avis The Guardian.

Han mener, at Vietnamkrigen har været et tabubelagt emne i den amerikanske offentlighed, hvilket har resulteret i en form for »dissonans« i befolkningen, hvor den mest er blevet brugt til at fremme modstridende politiske synspunkter.

»Man har ikke villet tale ærligt om krigen. Vi håber, at denne serie kan fremme nogle flere modige samtaler om, det der skete,« siger ken Burns til The New York Times.

Massakrer på civile

USAs engagement i Vietnam tog gradvist fart, efter at landet efter flere års befrielseskrig med Frankrig var blevet delt i en kommunistisk nordlig del, og en antikommunistisk sydlig del. USA støttede Sydvietnam som en del af sin globale strategi mod kommunismen, og den amerikanske befolkning støttede i vid udstrækning præsident Lyndon B. Johnson, da denne i 1964 sendte tusindvis af regulære tropper til Vietnam.
I 1970erne under præsident Nixon blev krigen udvidet til Laos og Cambodia, indtil USA endegyldigt trak sig ud af Vietnam i 1973, og Sydvietnam kapitulerede i 1975.

Blandt de veteraner, der bliver interviewet i serien er tidligere vietcongsoldater, der indrømmer, at nordvietnamesiske bataljoner begik massakrer på sydvietnamesiske civile, hvilket stadig benægtes af Vietnams regering, og som under Vietnamkrigen blev betragtet som falsk propaganda af krigens amerikanske modstandere.

En af de medvirkende i dokumentarserien, John Musgrave, var 18 år, da hans militærlejr blev bombarderet af den nordvietnamesiske hær.
»Jeg er stadig bange for de fyre. De er stadig i mine mareridt,« siger han i et interview med The New York Times.

»The Vietnam War« bliver sendt på den amerikanske kanal Public Broadcast Service (PBS) fra 17. september, og det er endnu uvist, hvornår den vil blive vist i Danmark. DR2 har tidligere vist Ken Burns' dokumentarfilmserier, ligesom serien om Anden Verdenskrig, »The War«, kan ses på Netflix.