Filminstruktør anklaget for sexovergreb af 38 kvinder

38 kvinder står frem i Los Angeles Times og beretter om seksuelle overgreb fra den 72-årige instruktør James Toback.

James Toback - her fra sidste måneds filmfestival i Venedig - anklaget for sexovergreb på unge kvinder igennem en lang årrække. Fold sammen
Læs mere
Foto: FILIPPO MONTEFORTE

Efter de mange anklager om sex-overgreb fra producer Harvey Weinstein bliver endnu en personlighed fra den amerikanske filmverden nu anklaget for seksuelle overgreb i stort tal. Det er den 72-årige filminstruktør og manuskriptforfatter James Toback, der i Los Angeles Times bliver udpeget som en mand, der har misbrugt sin stilling til overgreb i det meste af sin karriere.

38 kvinder står frem i avisen og fortæller om James Tobacks seksuelle tilbøjeligheder, hvor han som oftest inviterede dem til møde på et hotelværelse eller i et møderum, hvorefter han onanerede foran dem eller gned sig op ad dem, indtil han kom.

»Han fortalte mig, at der ikke var noget, han elskede mere end at onanere, mens han så mig ind i øjnene,« fortæller Louise Post, der mødte James Toback som college-studerende i 1987, hvor han fortalte hende, at han kunne hjælpe hende til en karriere i filmbranchen.

Selv om han ikke er blandt de højest profilerede amerikanske instruktører, har James Toback, der primært har arbejdet fra New York, en række film på CVet. Hans eneste Oscar-nominering var som manuskriptforfatter til filmen »Bugsy«, der blev indspillet af Barry Levinson og havde Warren Beatty i hovedrollen. Toback debuterede i 1974 med filmen »The Gambler« delvist baseret på hans eget liv - med James Caan i hovedrollen. Siden har han lavet film som »Fingers« med Harvey Keitel, »Two Girls and a Guy« med Robert Downey Jr., og hans seneste film,  »The Private Life of a Modern Woman« med Sienna Miller og Alec Baldwin fik premiere ved Venedig-festivalen tidligere i år.

I Los Angeles Times fortæller kvinderne, at James Tobacks metode typisk var at henvende sig til unge, kønne kvinder på offentlige steder som i en kø til banken eller en park og fortælle dem, at han var filminstruktør - han havde altid forskellig dokumentation på sig - og høre om de var interesseret i et møde, hvor han kunne hjælpe dem til en karriere i filmverdenen.

Mødet resulterede så som oftest i, at James Toback fik drejet samtalen ind på seksuelle emner og forhørt sig om, hvorvidt kvinderne var villige til at gå for deres karrieres skyld, inden han forkarede dem, at han ikke kunne fungere uden at få udløsning adskillinge gange om dagen. Hvorefter han onanerede, og så sluttede det møde.

»Alle ønsker at arbejde, så de fandt sig i det. Det var også derfor, jeg gjorde det, » fortæller skuespilleren Echo Danon til avisen. Hun var en af dem, der havde fået en rolle i en af James Tobacks film »Black and White«.

Filminstruktøren vil ikke kommentere anklagerne. Han siger dog at han aldrig har mødt nogen af de 38 kvinder - og »hvis han har mødt dem i fem minutter, så kan han ikke længere huske det«.

Ifølge andre, som LA Times har talt med, var hans adfærd dog ikke nogen hemmelighed blandt unge skuespillere.

»Det var almindeligt kendt blandt mange kvinder, jeg talte med - når nogen nævnte, at de var blevet seksuelt misbrugt af en klam forfatter-instruktør, så hed det »Åh nej, du er blevet  Toback-ed,« fortæller Karen Sklaire, dramalærer i New York, der i 1997 som 18-årig skuespiller havde et møde med Toback i et kontor, der endte med at han gned sig op ad hende, til han kom.

Afsløringen af James Toback har straks givet genlyd  på de sociale medier. For eksempel har en af anklagerne af Harvey Weinstein, skuepilleren Asia Argento, tweetet: »Så stolt af, at mine søstre har fået ram på endnu et svin«.  Mens instruktøren af »Doctor Strange«,  Scott Derrickson skrev: »Hvis der er et helvede, vil James Toback være i det.«.

Filminstruktøren bag »Guardians of the Galaxy«, James Gunn, har efter LA Times-artiklen skrevet en længere statusopdatering på Facebook, hvor han beskriver, hvordan han i mange år har advaret mod James Toback.

»Da jeg boede i New York i 90erne, var den her fyr OVERALT - jeg har personlig mødt mindst 15 kvinder, nok flere, der siger, at han har antastet dem på gaden i New York.... Han har gjort det ved tre piger, jeg har datet og en, jeg er i familie med,« fortæller James Gunn i sin Facebook-opdatering. Han har siden advaret kvinder mod James Toback.

»Jeg kunne ikke stoppe ham, men jeg kunne advare mod ham. Og jeg fortalte de kvinder, jeg mødte, at jeg ville støtte dem, hvis de stod frem. Det her er mit forsøg på at opfylde det løfte,« skriver James Gunn på Facebook.