Filminstitut beskyldes for kammerateri

»Det er kun muligt at få filmstøtte, hvis man er medlem af venneklubben,« siger TV-tilrettelægger René Fredensborg. Filminstituttets direktør, Henrik Bo Nielsen afviser kritikken.

Journalisten og TV-tilrettelæggeren Rene Fredensborg langer voldsomt ud efter Filminstituttet, der anklages for kammerateri. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Danske Filminstitut (DFI) beskyldes nu for at være en lukket venneklub, når det drejer sig om at uddele støttemidler til nye film. Kritikken kommer fra journalisten og TV-tilrettelæggeren René Fredensborg, der i det seneste nummer af filmbladet Ekko beskriver sine erfaringer som ansøger til filminstituttet. Ved et arbejdsseminar arrangeret af DFI og TV 2 i april 2010 på konferencehotellet Comwell Borupgaard deltog Fredensborg i en fest, der udviklede sig voldsomt, og som endte med, at Fredensborg delte kokain med en af instituttets konsulenter. Denne konsulent blev i denne uge afskediget som følge af artiklen.

»Jeg har en tydelig fornemmelse af, at det er en venneklub, hvor det først og fremmest er de filmskoleuddannede, der i forvejen er kendte, der får støtte. Samtidig omgås denne venneklub og konsulenterne hinanden på en måde, der er upassende for et offentligt finansieret støttesystem. Armslængdeprincippet bliver bestemt ikke honoreret, og kokain er bare det mest ekstreme tilfælde af dette,« siger René Fredensborg.

Han afviser, at han står alene med denne opfattelse af DFI, og henviser til, at andre nye ansøgere har haft lignende oplevelser. Ifølge Fredensborg er DFIs erklærede forsøg på at tiltrække friske kreative kræfter »mest noget man lægger vægt på ved højtidelige lejligheder«.

Det store samtaleemne

Fyringen af filmkonsulenten var det store samtaleemne blandt danskerne ved filmfestivalen i Berlin, hvor Filminstituttet var fredag aften var vært for det årlige »Meet The Danes«-træf for såvel presse, filmproducenter og filmkonsulenter. Filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen pointerer, at det naturligt at »arbejde og sociale sammenkomster« har en tendens til at flyde sammen, når det handler om »kreative netværkende mennesker, der arbejder meget, ofte døgnet rundt«.

»Derfor vil der i alle de kreative brancher kunne rejses mistanke om kammerateri, men grundlæggende kan jeg ikke genkende det billede af filmbranchen, som Fredensborg tegner,« siger Henrik Bo Nielsen.

Personlige forbindelser uundgåeligt

De danske filmkonsulenter rekrutteres fra filmbranchen, og afløses af andre, når deres konsulentperiode er tilendebragt. Derfor vil der uundgåeligt være personlige forbindelser mellem konsulenter og tidligere arbejdskolleger, siger Henrik Bo Nielsen.

»Af samme grund sender vi alle nye konsulenter på forvaltningskurser, og indskærper habilitetsproblematikken. Det er klart at en møgsag som denne giver anledning til eftertanke, men jeg ser ingen grund til at ændre verdens bedste filmstøttesystem på baggrund af en enkelt alvorlig skæver,« siger Henrik Bo Nielsen, der også pointerer, at der på baggrund af de årlige hundreder af støttetilkendegivelser fra filminstituttet i snit er nul formelle klager over habilitet.

»Ironisk nok, har Filminstituttet i den senere tid fået en del beklagelser fra filmskoleuddannede, der mener, at der for mange udefrakommende der modtager støtte på bekostning af dem. Så anklagen om ikke at støtte andre end venneklubben kan tilsyneladende ses på flere måder, » siger Henrik Bo Nielsen.