Filmgigant satser digitalt

I forventning om, at de digitale indtægter vil stige kraftigt, ønsker Nordisk Film fire års ekstra filmstøtte uddelt på kun to år. Det skal her og nu hjælpe den kriseramte filmbranche.

Nordisk Film har besluttet at gå enegang, og sætter filmen »Fasandræberne« til salg elektronisk to-tre uger tidligere end normalt i forhold til biografpremieren. Foto: Nordisk Film Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før Christiansborg-politikerne i næste uge går i konkrete forhandlinger om et nyt filmforlig, foreslår filmbranchens førende producent, Nordisk Film, at en pulje på ekstra 70 mio. kroner i filmstøtte over fire år, som blev bevilliget allerede i foråret, skal uddeles på kun to år. Det skyldes, at filmproducenternes indtjening i øjeblikket er så ringe, at de har behov for akut ekstra hjælp til at klare sig gennem skærene.

»Vi mener, der skal gives en til to mio. kroner mere i støtte pr. film for at sikre en bedre økonomi i de enkelte film og sikre kvaliteten. Nogle af pengene bør også gå til en pulje til yderligere støtte af markedsføringen af, at filmene efter biografvisningen kan købes i de nye digitale butikker,« siger administrerende direktør i Nordisk Film, Allan Hansen.

Filmselskabet forventer, at indtjeningen på såkaldt digitalt køb om to år vil have vokset sig så stort, at filmproducenterne ikke i samme grad vil have brug for de ekstra midler i puljen. Allan Sørensen vil dog ikke helt udelukke, at det om to år vil være nødvendigt med ekstra midler.

»Vi har en stærk tro på, at rammerne er skabt, så der om to år er langt flere digitale indtægter end i dag. Men vi mener, der skal ske en evaluering om to år. For vi er helt sikkert ikke i mål med at erstatte de tidligere indtægter fra DVD med nye digitale indtægter om to år. Men lige nu er det én af de knapper, som vi kan dreje på, så filmproducenterne får en hjælpende hånd gennem den aktuelle dybe krise,« siger Allan Hansen.

Der har i de seneste måneder bølget en heftig diskussion i filmbranchen om, hvorvidt dansk film kan skaffe sig nye indtægter ved at oprette et såkaldt digitalt vindue, hvor danskerne kan købe en elektronisk kopi af en ny film på samme måde som de tidligere har kunnet købe en DVD-udgave af en film. Bestræbelserne er indtil videre strandet på uenighed om, hvorvidt man samtidig skulle forkorte den periode, som biograferne viser filmen i, (det er biograferne er imod), og hvorvidt teleselskaberne skulle betale en særlig afgift til filmproducenterne for at få lov til at vise de nye film (det er teleselskaberne er imod).

Selskab har besluttet at gå enegang

I den forbindelse har Nordisk Film besluttet at gå enegang og sætte filmen »Fasandræberne« til salg elektronisk via iTunes og TDCs digitale forretning Blockbuster. Filmen kommer til salg to-tre uger tidligere end normalt i forhold til biografpremieren.

»Vi ønsker at tage ansvar og vise vejen. Vi bringer »Fasandræberne« ud til digitalt køb i starten af januar, fordi vi gerne vil bruge én af årets stærkeste titler som spydspids, når vi skal gøre forbrugerne opmærksomme på, at film nu kan købes digitalt. Vi mener, at biograf­vinduet (hvor filmene kun kan ses i biografen, red.) kan forkortes med nogle uger, uden at det berører indtjeningen dér. Det giver de nuværende aftaler os mulighed for at gøre,« siger Allan Hansen.

I Det Danske Filminstitut, der skal administrere de ekstra 70 mio. kroner i den kommende fireårige forligsperiode, vil administrerende direktør Henrik Bo Nielsen ikke afvise, at det kan være hensigtsmæssigt at lægge støtten i en »klump« de første to år.

»Det er en politisk afgørelse, om man kan og vil fokusere en større støtteandel tidligt i perioden, men at det vil tage tid ,før indtægterne fra et højt prissat digitalt vindue vil lette producenternes finansieringsmuligheder, det er åbenlyst. På den måde kan man sagtens plædere for, at udfordringen er størst tidligt i aftaleperioden,« siger Henrik Bo Nielsen.