Filmfond råber om hjælp

Copenhagen Film Funds direktør, Thomas Gammeltoft, advarer Københavns politikere imod at sløjfe det årlige bidrag til fonden. Kulturborgmesteren er enig i kritikken.

Det var et tilskud på seks millioner kroner fra Copenhagen Film Fund, der betød, at spillefilmen »The Danish Girl« blev optaget i København. Fotoet er fra premieren i Imperial, hvor instruktør Tom Hooper og hovedpersonerne Alicia Vikander og Eddie Redmayne deltog. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år blev optagelsen af spillefilmen »The Danish Girl« henlagt til Københavns gader, takket være et tilskud til filmproduktionen fra Copenhagen Film Fund.

I dag står filmfonden med en tom kasse til næste års aktiviteter og risikerer derfor ikke at kunne tiltrække to udenlandske TV-serieproduktioner til København.

Derfor advarer fondens direktør Thomas Gammeltoft i dag Københavns politikere mod at sløjfe kommunens årlige bidrag til fonden, der finansieres af en række kommuner og organisationer.

»Københavns kommune tegner sig for over halvdelen af fondens investeringsmidler, og derfor er de utroligt vigtige. Hvis ikke vi får dem, har vi ikke kapital nok til at kunne tiltrække de to produktioner, som vi har været i dialog om at få hertil,« siger Thomas Gammeltoft.

Europæiske lande og byer har i en årrække konkurreret om at kunne tiltrække amerikanske og andre udenlandske produktioner ved hjælp af diverse økonomiske tilskuds- eller fradragsordninger.

Det var et tilskud på seks millioner kroner fra Copenhagen Film Fund, der betød, at spillefilmen »The Danish Girl« blev optaget i København.

Ifølge Thomas Gammeltoft budgetterer de aktuelle produktioner hver især med at bruge tocifrede millionbeløb i det danske hovedstadsområde og skabe op mod tilsammen 200 arbejdspladser.

Hvis filmselskaberne vælger at optage i hovedstadens gader, vil produktionerne tillige kunne tilføre København en brandingværdi. Filmfonden har gennem de seneste fire år investeret i en række internationale og danske film- og TV-produktioner for at trække dem til det danske hovedstadsområde, heriblandt førnævnte »The Danish Girl«, den norske storfilm »Kongen Nei«, TV-serierne »Wallander«, »Mord uden grænser« og »Heartless«.

For at tiltrække de to nye TV-serieproduktioner, skal Copenhagen Film Fund have indsamlet 19 millioner kroner til investeringspuljen, hvoraf Københavns Kommune ifølge planen skal bidrage med otte millioner, mens Vækstforum Hovedstaden skal bidrage med fem.

»København har fået oparbejdet en goodwill som et godt sted at arbejde, fordi vores filmfolk har en høj professionalisme, og fordi byen har meget at byde på som kulisse. Men hvis vi ikke kan tilbyde et tilskud til produktionerne, vil de vælge et andet land, der kan,« siger Thomas Gammeltoft.

På Københavns rådhus er budgetforhandlingerne for 2017 blevet indledt og her har Copenhagen Film Funds økonomiske trængsler flere politikeres bevågenhed.

Kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) har i samarbejde med beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (V) udarbejdet en vækstplan, som bevillingen til Copenhagen Film Fund indgår i.

»Vi får pengene mange gange igen. Det er ikke et tilskud, men en ren investering i arbejdspladser, der samtidig sikrer, vi har et sundt filmmiljø i byen. Jeg er ikke i tvivl om, at fonden vil dø, hvis den ikke får tilført pengene, og så bliver det svært at få banket miljøet op igen,« siger Carl Christian Ebbesen.

Ikke alle på rådhuset er dog enige i, at bevillingen til Copenhagen Film Fund er den mest presserende post på budgettet. Ifølge Jens Kjær fra Enhedslisten, udløber bevillingerne til en række flerårige kulturaktiviteter.

»Der mangler penge til så mange aktiviteter inden for kulturområdet, at der skal prioriteres skarpt. Personligt vil jeg ikke prioritere filmfonden,« siger Jens Kjær.

Københavns kommunes budgetforhandlinger ventes afsluttet på torsdag.