Filmfolk vil redde dansk film med ny pulje

Dansk film er i økonomisk krise, og nu opfordrer filmproducenter og instruktører politikerne til at tvinge teleselskaber til at betale flere penge til den truede branche. TDC afviser blankt forslaget.

Det var gyldne år - også kunstnerisk - i 1990erne, hvor Lars von Trier bl.a. skabte successen "Idioterne". Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forslag fra de danske filmproducenter om at oprette en ny filmpulje til at forbedre de danske films indtjening møder meget hård kritik fra dem, der er tænkt som bidragydere til puljen, nemlig de danske teleoperatører.

»Det forslag har ingen gang på jorden. Det er fantasiløst, og dybest set synes jeg, at det er skuffende, at et helt års filmpolitiske diskussioner udmøntes i et perspektivløst krav om at sende flere penge,« siger Ulf Lund, der er mediedirektør i TDC.

Folketinget skal i efteråret lave en ny fireårig filmaftale, og som Berlingske har beskrevet det i en række artikler, er filmselskabernes faldende indtjening det mest presserende problem i dansk film. Det har haft den konsekvens, at der både produceres færre film, og at det kunstneriske niveau er truet. Men mens der er nogenlunde enighed i filmbranchen om problemets karakter, er der til gengæld dyb uenighed om problemets løsning.

Producentforeningen, der i dag afholder en filmpolitisk konference i Svendborg, foreslår i et endnu ikke offentliggjort filmpolitisk oplæg, at der oprettes en særlig digital filmpulje, der skal kompensere for det faldende DVD-salg, der er hovedårsagen til den faldende indtjening. Ifølge Producentforeningen skal Den Digitale Filmpulje finansieres af de voksende indtægter, som danske teleselskaber har ved visning af danske film.

»Vi kan konstatere, at film er noget af det, der øger trafik på nettet, og derfor er det rimeligt at de, der tjener på denne datatrafik, også betaler for de produkter, som er med til at give kunder i butikken,« siger direktør for Producentforeningen Klaus Hansen.

Teleselskaberne betaler allerede for at vise danske film, men det har længe været et ønske i filmbranchen, at teleselskaberne yder et større bidrag til finansieringen af dansk film. Det har bl.a. været et varmt emne i det såkaldte Filmpolitiske Forum, hvor biografer, filmselskaber, Det Danske Filminstitut og telebranchens repræsentanter i over et år har mødtes for at udtænke nye forretningsmodeller. Der er dog endnu ikke enighed om, hvor meget og hvordan teleselskaber skal betale mere for danske film. Derfor opfordrer Producentforeningen nu Folketingets politikere til at gribe ind og i yderste konsekvens presse en digital filmpulje igennem, der pålægger teleselskaberne at betale mere for danske film.

»Drøftelserne i Filmpolitisk Forum viser med al tydelighed, at teleselskaberne ikke vil bidrage til en realistisk løsning. Derfor tror vi ikke længere på en frivillig aftale,« siger Klaus Hansen.

TDC betegner forslag som ny skat

Christina Rosendahl, formand for organisationen Danske Filminstruktører, der repræsenterer 400 instruktører, kalder Den Digitale Filmpulje for en supergod idé.

»Vi kommer ikke uden om at få teleindustrien ind i finansieringen af dansk film,« siger hun.

Danske Filminstruktører fremlægger om kort tid et oplæg til en dansk filmpolitik, og her slår man fast, at teleindustrien skal integreres i en ny finansierings- og distributionsmodel for dansk film. Ifølge Christina Rosendahl vil dette ikke kunne ske uden politisk indgriben:»Forhandlingerne i Filmpolitisk Forum er brudt sammen, og derfor har vi brug for, at politikerne gør noget. Både vi og teleindustrien har en interesse i, at vi finder en finansieringsmodel, som gør, at teleindustrien tjener penge på de film, de viser, og at filmbranchen sikres risikovillig kapital, så der kan blive produceret nye film.«Ifølge filmproducenterne, skal der tilføres 80 mio. kr. årligt til filmbranchen. Det nyligt indgåede medieforlig tilførte branchen ekstra 17,5 mio. kr., og dermed mangler der stadig 62,5 mio. kr. Det beløb mener Producentforeningen kan tilvejebringes via den foreslåede digitale pulje – »plus noget mere«. Men det beløb afvises kategorisk af TDCs mediedirektør, Ulf Lund.»Dansk film udgør en forsvindende lille del af den trafik, der kører gennem vores bredbånd. Langt den meste trafik udgøres af alt muligt andet. Og hvis du udelukkende fokuserer på levende billeder, så fylder Netflix og YouTube langt mere, end dansk film gør,« siger Ulf Lund, der kalder forslaget en ny skat.TDC afviser ikke, at der kan tjenes flere penge på dansk film via nettrafikken, men virksomheden mener, at man hellere skal satses på udlejningstjenester som TDCs nyetablerede »Blockbuster«, der er en digital videreførelse af den nu lukkede DVD-udlejningskæde af samme navn.

»Vi sætter gerne alt ind på at sælge en masse danske film til vores kunder, men Producentforeningens forslag bygger på en præmis om, at det er dansk film, der generelt driver nettrafikken, og den præmis er ganske enkelt forkert,« siger Ulf Lund.

Kulturminister Marianne Jelved sagde i går til Berlingske, at filmbranchens parter selv skal finde en ny finansieringsmodel og afviste på eget initiativ at gå ind at regulere.»Hidtil har vi i Danmark bygget på frivillige aftale rmellem private parter. Hvis de beder mig om at lovgive, er det en anden situation, men det vil undre mig, hvis de gjorde det,« sagde hun.