Filmfolk fortæller om et mørkt kapitel i Danmarkshistorien

Ny spændingsfilm bygger på historiske begivenheder, hvor et amerikansk B-52-bombefly styrtede ned i Grønland.

En amerikansk B-52 flyvemaskine var nødt til at foretage en nødlanding på Thule Air Base i 1968. B-52 flyene blev bl.a. brugt til transport af brintbomber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I rækken af danske film, der tackler virkelige begivenheder kommer nu "Idealisten", der er instrueret af Christina Rosendahl. 

Filmen, som får .Peter Plaugborg, Søren Malling, Thomas Bo Larsen, Jens Albinus, Nikolaj Cederholm og Helle Hertz i de bærende roller, begynder på Thule Air Base i Grønland, hvor et amerikansk B52-bombefly, der er lastet med fire brintbomber, styrter ned i 1968. 

Få dage senere meddeler såvel den danske som amerikanske regering, at ulykken er under kontrol og ikke giver anledning til bekymring - hverken i forhold til krænkelse af dansk suverænitet og atomvåbenpolitik eller radioaktiv strålingsfare. Hundredevis af danske thulearbejdere bliver indsat i den gigantiske oprydningsaktion, og efter otte måneder er samtlige spor af det knuste fly og den plutoniumsforurenet sne fjernet fra jordens overflade. Sagen bliver afsluttet. 

18 år senere bliver den unge radiojournalist Poul Brink opsøgt af en tidligere Thulearbejder, der hævder, at en kollegas mystiske hudlidelser skyldes oprydningsarbejdet. Poul er først skeptisk, men da det viser sig, at thulearbejdere over hele landet kæmper med samme lidelser og begynder at dø af kræft, bider han sig fast i sagen. Tavsheden er larmende, da Poul og Marius konfronterer de statslige instanser med deres mistanke, og de forstår snart, at de sidder med en højeksplosiv sag, der trækker tråde til landets mest magtfulde mænd og helt op til toppen af den amerikanske regering. 

"Idealisten" har et budget på 20,5 mio. kroner, og der er forventet biografpremiere i slutningen af august næste år.