Filmanmeldelse: Bortfør en forælder på barsel, stik vedkommende en cocktail og læn jer tilbage

Plottet falder i hak som på klokkeslag, men gudskelov er Zentropa-satsningen »Mødregruppen«, der handler om at finde sig selv på Fyn, både velspillet og også ret skæg.

Lines trælse mand er oppe imod en tough mødregruppe, der ikke lader sig kyse. Fra venstre mod højre: Caroline (Stephanie Léon), Mons (Martin Buch), Line (Danica Curcic) og Solvej (Lærke Winther). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er simpelthen så meget, der er knuselskeligt ved »Mødregruppen«. Filmen er instrueret af dygtige Charlotte Sachs Bostrup, der har taget Christina Sederqvists meget morsomme manuskript og skabt en film, der kan mere end mange andre danske komedier.

Alene det, at filmen åbner med en glitrende skyline, gør at man mærker et skyhøjt ambitionsniveau og en smittende fortælleglæde – også selv om resten af filmen foregår i provinsen.

Line (Danica Curcic) lever det forkælede luksusliv i Hong Kong med manden Bjørn, baby og nanny. Hun har travlt med yoga og store velgørenhedsmiddage, hvor dem, der har, giver lidt til de stakler, der ikke har. En af dem er keramikerkusinen Maja (en skøn Julie Agnete Vang), der stadig bor i barndommens lille flække og syder af arrigskab, hver gang der kommer et brev med en check fra Line.

Man fornemmer, at drømmen hos begge knirker lidt ubevidst i fugerne, men for Line ramler det, da hun griber Bjørn i gang med give barnepigen oralsex (som, ret skal være ret, ærligt talt ikke ser ud til nyde det). Hun tager barnet under armen og skrider hjem. På tårnhøje stilletter og med Louis Vuitton-taskerne pakket, tilbage til provinsen og lige ind i kusinens skæve og gæve mødregruppe, til stor frustration for kusinen og til stor fryd for publikum.

Line skal lære at klare sig selv, spise kulhydrat og at være til stede i sit eget liv – og hvor gør man det bedre end på Fyn? Man må sige, at støtten fra FilmFyn er givet godt ud her (men hvornår begynder man at hyre dialekttrænere herhjemme, så folk rent faktisk lyder, som om de er lokale?).

Det er lidt søgt, at filmen ender lidt i den grøft, at byen er ond og de ægte værdier findes på landet. Det bliver lige Morten Korchsk nok.

Line (Danica Curcic) og kusinen Maja (Julie Agnete Vang) skal finde fælles fodslag i den morsomme og sympatiske film »Mødregruppen«. Fold sammen
Læs mere

På sin vis er »Mødregruppen« et skoleeksempel på en klassisk skåret historie, med anslag, vendepunkter og alt det, figurerne skal igennem, inden alt løser sig. Man bliver ikke synderligt overrasket undervejs, men det gode er, at det ikke gør meget. For præstationerne er mere end habile, og hjertet bag er stort og varmt.

Måske kunne filmen bide lidt hårdere og være mere besk og barsk, men altså, det er jo sammenholdet mellem de umage kvinder, det handler om, mere end hævnen over Bjørn og hans sleske advokat (Henrik Birch).

Særligt er Lærke Winther fantastisk fin og vældigt lun som Solvej, en bramfri mor til seks, som hende, der får alvor får hanket op i Line: Der er plads til at være mor på alle måder i »Mødregruppen«.

Bøssen Mons (Martin Buch), er eneste far, og konstaterer tørt, at hans skilsmisse fik Foreningen Far til at bekæmpe sig selv! Men også Majas hårdtprøvede mand Mikkel (Martin Høgsted) har nogle af filmens sjoveste replikker, når han enten kommer til at mansplaine eller gør knuder på sig selv.

Alle er castet godt, selv den lille, storbandende pige og de alt for nuttede og artige babyer, der kan gøre enhver skruk. Er det realistisk? Ikke så vidt jeg husker, men skidt nu med det. Anders W. Berthelsen har en pt. fest med at spille stodder (også i »Ditte og Louise«), og gør det godt.

Selvom »Mødregruppen« først og fremmest er kvindernes fest, både dem foran og dem bag kameraet, kan den snildt ses af alle, også mænd. Se den i en babybio nær dig, eller bortfør en forælder på barsel, stik dem en cocktail og læn jer tilbage.