Film-Hollywood truer Canada

Piratkopiering er blevet så stort et problem i Canada, at filmindustrien truer med at forsinke premierer.

Piratkopiering er så stort et problem i Canada, at Hollywood truer med at forsinke premierefilm. Det kunne eksempelvis gå ud over den højaktuelle Die Hard-film med Bruce Willis. Fold sammen
Læs mere

Filmindustrien i Hollywood raser på de canadiske biografejere, fordi canadierne piratkopierer premierefilm som aldrig før.

Risikoen for at miste at miste millionindtægter som følge af den illegale kopiering får nu en af Hollywoods største filmselskaber, 20th Century Fox, til at true canadiske biografejere med at forsinke samtlige filmpremierer i Canadiske biografer.

Imidlertid raser de canadiske biografejere - der som en følge af forsinkede premierer også ville miste millioner - på den canadiske justitsminister Rob Nicholson, fordi han ikke vil gøre piratkopiering strafbart. Som reglerne er nu i Canada er det ganske vist ulovligt at optage, kopiere og distribuere biograffilm, der er optaget med et privat kamera i biografen, men i modsætning til for eksempel Danmark, er det ikke strafbart i Canada.

»Det er en manglende forståelse af situationen alvor fra regeringens side. Vi mener, at Rob Nicholson er nødt til at handle hurtigt«, siger Ellis Jacob, direktør for Canadas største biografkæde Cineplex Entertainment til det canadiske nyhedssite thestar.com.

En talsmand fra foreningen af filmdistributører i Canada vurderer, at helt op mod 40 procent af de piratkopier, der findes på markedet, stammer fra Canada - og de fleste af dem er lavet i Montreal. Her har filmene nemlig premiere på både engelsk og fransk, hvilket gør markedet dobbelt så stort. Og filmene kan skibes af sted til navnlig det europæiske marked så meget desto hurtigere og mere profitabelt.

Det canadiske politi vurderer også, at det canadiske piratfilmmarked boomer. I november arresterede politiet eksempelvis 15 mennesker efter razziaer i tre forskellige storcentre i Toronto. Udbytte: Konfiskation af omkring 200.000 DVD´er til en markedsværdi svarende til knap 20 millioner kroner. En stor fangst, men en dråbe i havet.

Razziaer og konfiskation alene bekæmper dog tydeligvis ikke problemet, mener Ellis Jacob. Men justistministeren, som i øvrigt netop er tiltrådt i denne måned, nægter ind til videre at kommentere sagen.