Festival til kamp mod romahad

Roskilde Festival oplever i stigende grad problemer med diskrimination og hadefulde udfald mod flaskesamlende romaer. Det skal der gøres noget ved.

Det er forhold som disse, der hvert år driver romaer til Roskilde Festivalen for at samle flasker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skilte med påskriften ’No fat gypsies’, hadefulde udfald og en regn af kasteskyts i form af affald og dåser mod Roskilde Festivals romaer, der hvert år tjener penge på at samle pantemballage på festivalen, er ifølge festivalledelsen et stigende problem

Derfor forsøger Roskilde Festival nu med flere midler at komme problemet til livs på en festival, der meget gerne skulle signalere åbenhed og tolerance.

- Vi oplever, at vores gæster føler, at det er okay at kaste med dåser eller sætte skilte op, der forbyder romaer at komme i nærheden af deres lejr. Roskilde er en publikumsfestival, og vi ønsker ikke at komme med løftede pegefingre. Men vi vil arbejde for at bryde de fordomme mod romaer ned, som desværre eksisterer, forklarer Anne Bøtcher Jacobsen, der er kampagneleder for festivalens Standpunkt-kampagne.

Kampagne skal fjerne fordomme

Det sker blandt andet med en oplysningskampagne og et tiltag kaldet 'Go' Pantstil', hvor besøgende og flaskeindsamlere kan komme med input til at gøre processen omkring pantindsamling bedre.

Fordommene om at romaer stjæler med arme og ben, så snart de kan komme til det, går hånd i hånd med den diskrimination, som Roskilde Festival ifølge ledelsen i stigende grad oplever rettes mod romaerne. Men fordommene har ikke hold i virkeligheden, pointerer kampagnelederen.

- Vi ved fra Roskilde Politi, at en forsvindende lille del af romaerne begår kriminalitet på festivalen. Den kriminalitet, som vi ikke benægter finder sted, begås hovedsageligt af tyvebander, som udelukkende kommer til Roskilde for at begå kriminalitet, fortæller Anne Bøtcher Jacobsen.

På fakta-mission til Østeuropa

Oplysningskampagnen er en del af Roskilde Festivals fattigdoms- og ulighedskampagne Standpunkt. Som led i kampagnen hyrede festivalen det uafhængige researchcenter DanWatch, der tog på en såkaldt fact-finding mission til Rumænien, Tjekkiet og Ungarn for at kortlægge, hvorfor så mange romaer hvert år rejser den lange vej til blandt andet Roskilde, og hvorfor de ofte bliver ofre for diskrimination og fordomme.

- Romaer drives til Danmark af fattigdom. De tilhører en af de mest marginaliserede grupper i Europa uden ordentlige muligheder for uddannelse og job. Så længe EU’s lande og specielt Rumænien, hvor der bor 2,5 millioner romaer, ikke gør noget ved de problemer, vil vi se den her form for fattigdomsrejsende, fortæller Camilla Boyhus Madsen. Hun er projektkoordinator hos DanWatch og har flere gange har besøgt romaer i Ungarn og Rumænien for at undersøge deres levevilkår.

Rumænske romaer lever i jordhuler

Og ser man på de forhold, de fleste af Østeuropas romaer lever under, er det ikke så underligt, at de rejser til Danmark for at samle flasker, fortæller Camilla Boyhus Madsen.

- Typisk tjener en roma i Rumænien cirka ti euro om dagen. Kommer de endelig i skole, er det i specielle romaklasser. De lever visse steder i jordhule-lignende huse eller faldefærdige ghettoer. I Tjekkiet har man endda bygget store mure rundt om visse romaghettoer for at undgå, at de blander sig i resten af samfundet, fortæller hun.

Men man hører jo i medierne, at romaer skaber problemer. Er der ikke noget om det?

- Det er rigtigt, at der er traditioner omkring deres familiesammenhold, der bevirker, at børnene har højt fravær i skolerne. Men meget af den dårlige omtale har efter vores opfattelse noget at gøre med, at medierne fokuserer på det negative. Der bor 10.000 romaer i Danmark, og det er de færreste, der volder problemer, fortæller Camilla Boyhus Madsen til Berlingske.

Dokumentation skal smadre fordomme

Roskilde Festival håber, at DanWatch' arbejde med at dokumentere Europas romaers dårlige forhold kan gøre, at festivalgæsterne tænker sig om en ekstra gang, inden de overvejer at smide en tom dåse efter en roma.

- Jeg håber, kampagnen bevirker, at folk bedre forstår baggrunden for, at romaerne samler flasker og måske ikke har overskud til at se det sjove i tilråb efter i syv dage at have gået rundt med en sort sæk fyldt med tomme flasker, fortæller Anne Bøtcher Jacobsen fra Roskilde Festivalen.

Festivalen har ikke noget overblik over, hvor mange romaer, der hvert år kommer til Roskilde. Men mange rejser helt fra Østeuropa kun for at samle flasker på festivalen, fortæller Anne Bøtcher Jacobsen.