Festival-leder: Sagen har intet på sig

Der er hverken politik, antisemitisme eller diskrimination i Copenhagen Jazz Festival. Det understreger festivalens leder, der undrer sig over ny ballade i sagen om israelske Alon Farber.

Copenhagen Jazz Festival - festivalleder Kenneth Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kom som en chok, da Københavns Kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen, torsdag udtalte, at kommunen burde trække sin støtte til hovedstadens traditionsrige jazz-festival.

Ebbesen reagerede på nye oplysninger, fremsat i Radio24syv torsdag morgen om, at festivalens leder, Kenneth Hansen ikke bare havde afvist at booke den israelske musiker Alon Farber af »politiske grunde«. Han havde også afvist at møde ham under en tysk jazz-messe senere på måneden.

Chokket ramte Kenneth Hansen. Han mener nemlig ikke, at sagen har noget på sig.

Han vil gerne mødes med Farber. At han afslog at booke ham, handler til gengæld om sikkerhed – og ikke om politik.

»Jeg kan ikke sige andet end at den mail, jeg fik skrevet, var både forkert og fejlagtig. Blev den misforstået? Ja. Havde det noget med boycot af israelske musikere at gøre? Nej. Havde det noget med Israel-Palæstina konflikten at gøre? Nej.«

Kenneth Hansen understreger, at hans afvisning i virkeligheden handlede om de sikkerhedsmæssige udfordringer, der kan opstå, når særligt vigtige gæster kommer til koncerter med israelske grupper, fordi det betyder, at der blandt andet vil være bevæbnede vagter til stede.

Men at afvise en kunstner ud fra sikkerhedsmæssige grunde er ikke noget Jazz-festivalens bestyrelse godkender. Og i dag siger Kenneth Hansen, at sikkerheden sagtens kan overholdes på en måde, så koncerterne fungerer.

»Det kan godt være, at jeg troede, at der var noget særligt med sikkerhed, men det er ikke tilfældet. Og vi må jo konkludere, at sikkerhed på en eller anden måde er noget, vi skal forholde os til. Sådan er verden,« siger Kenneth Hansen.

I forbindelse med sagen om Alon Farber, der begyndte med, at saxofonisten offentliggjorde Kenneth Hansens afslag den 25. marts, er den 46-årige festivalleder blevet beskyldt for både antisemitisme, diskrimination og apartheid, men Kenneth Hansen kan ikke genkende nogle af delene.

»Jeg er blevet beskyldt for at være anti-zionist. Det er jeg på ingen måde. Jeg er heller ikke antisemit eller noget andet ekstremt politisk. Men vigtigst af alt adskiller jeg mine private holdninger fra mit arbejde på Copenhagen Jazz Festival,« siger Kenneth Hansen, der har valgt at lukke sin Facebook-profil, hvorpå man blandt andet kunne læse, at han var medlem af gruppen Free Palestine.

»Lige nu har jeg ikke nogen offentlig facebook-profil, og jeg er egentlig ikke interesseret i at diskutere en profil, jeg engang har haft. Jeg er heller ikke interesseret i at diskutere, hvilke aviser jeg læser eller hvilke sider, jeg læser på nettet,« siger Kenneth Hansen.

Han tilføjer, at Copenhagen Jazz Festival har en lang tradition for at booke musikere fra Israel, og at man lige nu er i dialog med et konkret israelsk navn, der måske skal optræde til sommer. Navnet vil han ikke give, før kontrakten er underskrevet.

»Men vi ryster ikke på hånden. Vi booker festivalen og lægger musikprofilen ud fra de samme kriterier, som vi gjorde før dette skete. Nemlig, kvalitet og mangfoldighed,« siger Kenneth Hansen.

Trods Kenneth Hansens forklaringer fastholder Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen, at Kultur og Fritidsudvalget bør diskutere kommunens fortsatte støtten ved førstkommende lejlighed.

»Jeg vil opfordre jazzfestivalen til at forklare os hele forløbet. I den første redegørelse, vi har modtaget, står der intet om et eventuelt møde mellem Kenneth Hansen og Alon Farber og vi skal have det hele med. Ellers kan vi ikke vurdere om dette forløb er udtryk for en bevidst politik fra festivalens side, som blot har ændret sig på grund af et mediepres,« siger Carl Christian Ebbesen.