Festival forbyder lattergas: »Det er et skråplan, hvis man skal indtage gas for at have det sjovt«

Som den første festival forbyder Wonderfestiwall på Bornholm brug af lattergas. Sundhedsminister Magnus Heunicke efterlyser mere forskning på området.

På Roskilde Festivals campingområde flød det med tomme lattergaspatroner. Det har fået sundhedsministeren til at kontakte landets festivaler for at sætte fokus på unges brug af lattergas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

De små sølvfarvede patroner ligger i rendestenen uden for diskoteker og barer i København, Odense og Aarhus. Lattergas er blevet et populært rusmiddel for mange unge i hele landet.

For selv om det er forbudt at markedsføre lattergas-patroner som et rusmiddel, er det ikke ulovligt at sælge eller indtage gassen, der giver en kort, voldsom rus på 20-40 sekunder.

Men lattergas er ikke ufarligt og kan medføre hjerne- eller nerveskader eller i værste fald kvælning, hvis hjernen ikke får nok ilt.

Nu har Wonderfestiwall, der netop er gået i gang på Bornholm, som den første festival herhjemme indført forbud mod populære rusmiddel. Hvis gæsterne er i besiddelse af patroner eller flødeskumssifoner til at indtage det, vil det medføre bortvisning.

»Vi kan ikke se en god grund til, at lattergas bruges som rusmiddel. Vi tjekker jo  også alle tasker grundigt for stoffer og hash. Det er et skråplan, hvis man skal indtage gas for at have det sjovt på festival,« siger Wonderfestiwalls formand Daniel Mühlendorph.

Flere senfølger

På Smukfest, der netop er overstået, har de også haft en indsats mod lattergas. Festivalen beslaglagde nogle partier patroner, men sikkerhedschef Thomas Rydahl betegner ikke lattergas som et stort problem på festivalen.

»Det er blevet en trend blandt unge de sidste par år. Vi prøver at tage dialogen og forebygge det. Og vi har et forbud mod trykflasker, så reelt set kan vi sagtens konfiskere det nu,« siger han.

Thomas Rydahl, sikkerhedschef, Smukfest

»Det er blevet en trend blandt unge de sidste par år. Vi prøver at tage dialogen og forebygge det.«


For nylig kom det frem, at  Akuttelefonen modtager flere henvendelser om senfølger fra misbrug af lattergas. Hos interesseorganisationen Dansk Live, der repræsenterer danske festivaler og spillesteder, efterlyser de forbud mod lattergas, så festivalerne selv skal fungerer som myndighed på området.

»En måde at gøre det på er, at forbyde lattergas, som Wonderfestiwall har gjort. Men vi håber, at der kommer et forbud fra statens side, så det ikke bliver arrangørernes ansvar, hvis deres gæster misbruger det,« siger sekretariatschef i Dansk Live Esben Marcher.

Ministeren efterlyser forskning

Sundhedsminister Magnus Heunicke har i samarbejde med Dansk Live kontaktet de danske festivaler for at sætte fokus på problemet.

»Vi har endnu ikke undersøgelser, der dokumenterer problemets omfang, men det kan aflæses ved de brugte lattergaspatroner, der flyder i gaderne, og både ved pressedækning og ved selvsyn kunne jeg konstatere, at der også på dette års Roskilde Festival lå brugte lattergaspatroner overalt,« skriver Magnus Heunicke i sit brev til de danske festivalarrangører.

Der er politisk flertal for at begrænse adgangen til lattergas.

Spørger man Thomas Rydahl fra Smukfest, er han positiv overfor et forbud:

»Det ville betyde, at vi ville kunne afvise folk, der har patroner med, og måske ville nogle blive afskrækkede fra at prøve det. Men jeg tror ikke, at man fjerner et problem fuldstændig, bare fordi man forbyder det,« siger han.