Festen holder sig flydende

Roskilde Festival forsvandt i mudder om torsdagen, men vågnede langsomt op til dådi går.

Brave nordmænd - Ole Kristian Tjørnøe og Alexander Dobrowen Fløtre holdt sig flydende på deres luftmadras. Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

Selv de mest inkarnerede Roskilde-gængere ønskede sig hjem i en varm seng, da Roskilde Festival, samt det meste af Sjælland, i torsdags stod under vand. De stride strømme resulterede i en ren folkevandring mod festivalens togstation, hvor de fleste lod telt være telt, og hvor DSB helt undtagelsesvis satte ekstra tog ind for at fragte flere tusinde gæster hjem. Først ved midnatstid efter Björks optræden på Orange Scene holdt regnen inde og gav mulighed for, at rendegravere og slamsugere kunne rydde op efter de massive ødelæggelser.

For de tilbageværende betød fredag morgen en ny start på en festival, der måske stadig kunne nå at blive en fest. Om formiddagen herskede en mat dagen-derpå følelse, men langsomt som det blev realistisk at tro på, at vejret måske ville arte sig - og i takt med at de første dåseøl blev åbnet rundt omkring i de sønderbombede lejre - kom den gode festival-stemning snigende.

Over middag begyndte folkevandringen tilbage mod festivalen, hvor tørre og nyfriserede mennesker med flis og dåseøl under armene begyndte at vælte ud af festivalpladsens tog og klart kom i overtal i forhold til dem på vej væk.

Tapre nordmænd
Lige ved siden af togpladsen ligger to 18-årige nordmænd og flyder rundt på en tyk blå luftmadras midt ude i en kæmpe sø af mudder og vand med et lille lager dåseøl og en ghettoblaster liggende ved siden af sig. Bag ved dem ligger omkring 20 telte, hvoraf langt de fleste for længst har givet efter for mudderet, og kun de hvide teltpæle stikker op.

»Kan du se det hvide telt med de blå striber?« spørger Ole Kristian Tjørnøe og peger på et telt, der lader til at stå en anelse mere oprejst end de fleste.

»Det er vores. Det er tørt indvendigt, for vi har tre af dem her stablet oven på hinanden,« siger han og klapper på den blå luftmadras. Ud af en lejr på 12 nordmænd er de to de eneste, der har valgt at blive tilbage, fortæller de med slet skjult stolthed.

»Resten af vores lejr har forladt os. Vi grinede ad dem og kaldte dem tøsedrenge, derfor kan vi ikke tage hjem nu,« griner Alexander Dobrowen Fløtre.

I C-området, hvor de bor, er der generelt en sejrstemning oven på nattens prøvelser. »Det var fedt at se folk kæmpe, da det var allerværst,« siger en fyr, der er ved at varme forloren hare på dåse til sig selv og to venner på områdets fællesplads.

Dyre dråber
Det kan også godt karakteriseres som lidt af en bedrift at overleve 44,7 millimeter regn, som der faldt alene om torsdagen. Samlet set er der indtil videre faldet mere regn end under hele festivalen i 1997, der ellers slog alle rekorder det år. I samarbejde med Beredskabsstyrelsen blev flere kilometer pumperør lagt ned natten til fredag, så drænet igen kunne fungere, da bassinerne var oversvømmede. Da det var allerværst, blev der pumpet 6000 liter vand væk i minuttet.

Esben Danielsen, talsmand for Roskilde Festival, kan ikke på nuværende tidspunkt vurdere, hvad det voldsomme regnskyl kommer til at koste festivalen.

»Jeg kan kun sige, at det drejer sig om millioner. Der var ingen af os, som havde regnet med, at det ville blive så slemt; heller ikke dem i Ølstykke eller Hillerød,« siger han.

Festivalen prøvede at komme gæsterne i møde ved blandt andet at uddele 12.000 regnslag og åbne op for Roskildehallerne, hvor folk fik chancen for at tage et varmt bad i tørre, rene omgivelser. Natten til fredag blev de også tilbudt at sove inde i koncertteltene, men kun meget få valgte at benytte sig af det. Generelt mener talsmand Esben Danielsen, at gæsterne har klaret udfordringerne med godt humør.

»Folk er meget positive og har taget det flot, og det tyder på, at de er ved at klar til at feste igen,« siger han.