Feministisk blad på vej til børn

Nyt amerikansk magasin lavet af kendte kvindelige kunstnere, forfattere og forskere skal vise piger mellem fem og ti år, at de kan blive til andet end prinsesser

Flere kendte kvindelige forfattere og kunstnere fra den amerikanske forlagsverden er i øjeblikket ved at forberede udgivelsen af et feministisk blad til piger mellem fem og ti år. Bladet får navnet »Kazoo«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olga Bogatyrenko
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe af kendte kvindelige forfattere og kunstnere fra den amerikanske forlagsverden er i øjeblikket ved at forberede udgivelsen af et blad med feministisk målsætning til piger mellem fem og ti år. Bladet, der får navnet »Kazoo«, skal ifølge stifteren Erin Bried inspirere unge piger til at være fastholde deres egen identitet og livsdrømme. Bladet vil indeholde artikler om »kunst, videnskab, følelser og kritisk tænkning«, men skrevet, så det passer til aldersgruppen.

Erin Bried har samlet en række kendte feministiske forfattere og kunstnere, der skal bidrage til bladet, heriblandt tegneserieforfatteren Alison Bechdel, der blandt andet er kendt for sin feministiske »varedeklaration« af spillefilm, den såkaldte Bechdel-test. Andre bliver bestsellerforfatterne Lucy Knisley og Jacqueline Woodson, billedkunstneren Mickalene Thomas, astronomen Meenakshi Wadhwa og den kvindelige chef Fany Gerson.

Erin Bried fik inspiration til »Kazoo«, da hun ledte efter et blad til sin femårige datter i en togkiosk.

»Jeg blev nedtrykt og vred over det jeg så på kioskens hylder. Jeg tror ikke der var et eneste blad til unge piger, der ikke havde en prinsesse, en dukke eller en lillepige med makeup på. Historierne handlede om, hvordan man fik pænt hår, og da min datter foretrækker pirater frem for prinsesser, måtte vi forlade kiosken uden at købe noget,« siger Erin Bried til websiden Mental Floss.

Screendump af Kazoos kickstarterside. Fold sammen
Læs mere

Erin Bried mener, at både medier og legetøj indirekte fortæller unge piger, at der kun er en måde at være en rigtig pige på. Ifølge redaktøren er der kun et begrænset - og begrænsende - udvalg af trykte medier til unge piger, og det har negative konsekvenser for samme målgruppe.

»Jeg vil gerne lave et blad, der kan fortælle unge piger at deres muligheder er grænseløse. Vi er nødt til at fortælle vores piger at de har alternativer. At de gerne må være højlydte. At de kan være nogle rodehoveder. At de kan være stærke og at de kan tage på eventyr. At de kan være fjollede og at de gerne må interessere sig for videnskab, kunst og ingeniørkunst,« siger Erin Bried ifølge Mental Floss.

Behovet for at give unge piger alternative forbilleder findes også i Skandinavien. Her arbejder den norske journalist og kulturredaktør Ida Madsen Hestman på en bog om kvindelige forbilleder på film. Hun mener, at det amerikanske blad opfylder et stort uindfriet behov for piger i aldersgruppen.

»Da jeg selv var i den alder, ville jeg være politibetjent eller kunstner. Og jeg kan tydelig huske den frustration, jeg følte, ved ikke at kunne finde nogle voksne forbilleder. Et blad som dette ville jeg have nydt at læse,« siger Ida Madsen Hestman.

Men kan man ikke frygte, at dette blot er nogle voksne der ønsker at forme børn efter deres egen ideologi?

»Jo, men det gør voksne jo allerede. Problemet er bare, at den måde som voksenkulturen i dag former børnene på er meget ensidig og stereotyp. Piger bliver indoktrineret til voksne skønhedsidealer fra de nærmest er babyer, og alt det sjove man kan lave, er forbeholdt drengene. Så det må der gerne laves om på,« siger Ida Madsen Hestman.

Blandt de kvindelige filmkarakterer, hun selv har følt sig inspireret af, er Ronja Røverdatter, Mulan og Ripley fra »Alien«-filmene. I øvrigt kommer hendes bog også til at indeholde mandlige forbilleder - men kun hvis de optræder i noget andet end stereotype actionhelteroller, siger Ida Madsen Hestman.

»Kazoo« bliver finansieret via kickstarter.com, hvor målet er at indsamle 150.000 dollars til startkapital. Her bliver bladet præsenteret på en video.