Feminister raser: Selv i døden bliver Marilyn Monroe udnyttet af Hugh Hefner

Da Hugh Hefner i weekenden blev bisat ved en privat ceremoni, fik han en prominent nabo. Playboy-stifteren ligger nu side om side med Marilyn Monroe på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles.

Ikoniske Playboy-forsider: December 1953 med Marilyn Monroe. Grundlæggeren af mandebladet Playboy, amerikaneren Hugh Hefner, er død. Han blev 91 år gammel. Bladet kom på gaden for første gang i december 1953. Fold sammen
Læs mere
Foto: Playboy Enterprises
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To af de helt store berømtheder fra 1950erne og 1960ernes mainstreamkultur som evige naboer – kunne det være mere passende?

Ja, lyder det fra fans af Monroe og flere feministiske bevægelser, der mildest talt ikke er begejstrede for den sammenblanding.

Hugh Hefner købte Ifølge TMZ sit sidste hvilested for 75.000 dollars tilbage i 1992. Han forklarede siden den amerikanske TV-kanal CBS, at tanken om at tilbringe evigheden ved siden af den ultimative blondine var så sød, at han ikke kunne lade den passere. Han følte tilmed, at der var et særligt bånd imellem dem. De delte ikke alene fødeår. Marilyn Monroe var også covergirl på det første nummer af Playboy i 1953.

»For første gang i et magasin. I farver. Den berømte Marilyn Monroe nøgen,« stod der på forsiden, mens den afklædte Marilyn slængede sig på midteropslaget.

Og det er her, at miseren begynder. Monroe gav nemlig aldrig sin tilladelse til, at Playboy bragte billederne, og hun fandt først ud af, at det var tilfældet, da magasinet kom på gaden. Hun fik i øvrigt heller ikke ingen betaling af Hefner for at ægge Playboys læsere.

»Jeg måtte endda selv købe et eksemplar af bladet for at se mig selv i det,« fortalte Marilyn Monroe i biografien »Marilyn: Her Life in Her Own Words«. Her forklarede hun også, at nøgenbilleder blev taget, da hun som teenager kæmpede for at slå igennem. Hun fik 50 dollars for at stå model foran Tom Kelleys kamera, og hun optrådte under navnet Mona Monroe, fordi hun var så flov over billederne, at hun ikke ønskede at få knyttet sit kunstnernavn til dem.

Kort tid efter fik hendes karriere fart.

Ifølge Playboy-stifteren selv mødte Monroe og Hefner aldrig hinanden. Deres nye naboskab falder blandt andet New Wave Feminists for brystet, som ser det som endnu en krænkelse af Monroe. Feministernes budskab har bredt sig som løbeild på de sociale medier, og i den britiske avis The Independent er Biba Kang heller ikke tilfreds. I en kommentar skriver hun:

»Og mens jeg ikke tror, at Norma Jean bogstaveligt talt vil vende sig i graven, så er det til at kaste op over, at en mand, som ikke respekterede hende, har købt sig adgang til det sidste kapitel i hendes liv.«