Fem vigtige film skabt i Filmbyen

Riget (1994)

Lars von Triers banebrydende TV-serie om ånder, uhygge og rænkespil på Rigshospitalet. Med sitrende håndholdt kamera, sort humor og en storspillende Ernst-Hugo Järegård som den svenske overlæge Helmer. Trier fik aldrig gjort serien færdig.

Læs mere om Riget på Scope.dk.

Breaking the Waves (1996)

Lars von Triers første film i den såkaldte Guldhjerte-trilogi. Her fortælles historien om den unge, naive, uskyldige Bess (Emily Watson), der i et religiøst samfund i 1970ernes Skotland finder sammen med borebissen Jan. Imidlertid lammes Jan af en ulykke og beder Bess om at have sex med andre mænd - et projekt hun efter nogen tøven kaster sig udi.

Læs mere om Breaking the Waves på Scope.dk.

Festen (1998)

Thomas Vinterbergs Dogme-film, der blev en kolossal publikumssucces og senere fejrede triumf både i udlandet og som teaterversion på de skrå brædder. Historien om en 60-års fødselsdag, hvor den ældste søn Christian i sin tale afslører faderens incest og alle fortrængningerne kommer frem i lyset.

Læs mere om Festen på Scope.dk.

Bænken (2000)

Første del af Per Flys Danmarks-trilogi om hhv. under-, middel- og overklassen. Jesper Christiansen er fremragende som drankeren Kaj, der prøver at reparere forholdet til sin datter, som han ellers har forsømt fuldstændig. Filmen kickstartede Per Flys karriere og placerede ham i toppen blandt tidens danske filminstruktører.

Læs mere om Bænken på Scope.dk.

Brødre (2004)

Susanne Biers intense drama med Connie Nielsen, som kvinden der fanges mellem to brødre. Den ene, hendes mand, er soldat i Jugoslavien og formodes omkommet, den anden, lillebroderen, er en lemmedasker uden mål og med. Han finder sammen med kvinden i deres sorg over dødsfaldet, men det viser sig, at storebroderen ikke er død, og da han vender hjem bliver der vendt op og ned på personernes indbyrdes forhold.

Læs mere om Brødre på Scope.dk.