Fat-shamede de lige i bedste sendetid?

Er det fat-shaming, når TV3 feder deres værter op i et slankeeksperiment? Eller når DR kalder en flok mænd, der forsøger at blive sunde og vinke farvel til dellerne, for »Rigtige mænd«?

»Min fede træner« er TV3s nye reality-satsning. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV3

Et tv-program hvor kendte danske værter æder sig fede, kun for igen at tabe sig kollegialt med deltagerne. Det lyder måske, for nogen, som en meget sympatisk præmis for et tv-program. Men en række seere er forundrede over, at TV3 »gør grin med overvægtige,« som der står i en kommentar på TV3s Facebook-side.

Det er det nye reality-koncept »Min fede træner«, der styres af kendisværterne Mascha Vang, Kira Eggers, Frederik Fetterlein og Sara Maria Franch-Mærkedahl, der er tale om.

(Se traileren til programmet i bunden af artiklen)

Noget tyder dog på, at ikke alle seere finder det sympatisk. Såvel bliver programmet opfattet som værende hånende og fornedrende over for overvægtige.

Kira Eggers er den ene af de i alt fire værter, der skal tage på. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV3.

Vi har spurgt programdirektør Kenneth Kristensen, om »Min fede træner« fat-shamer?

»Nej, det syntes jeg bestemt ikke. Det er et program om at tabe sig. Det har intet at gøre med, at der er noget galt med at være overvægtig. Vi vil bare hjælpe nogle, der vil have hjælp. Jeg synes, at kritikken er skudt over målet.«

Slår man ikke plat på det, når Mascha Vang står og hælder chips ned ad sig selv?

»Det er jo en farvestrålende indpakning. Man skal huske, at det er et TV3-program. Vi laver tv efter nogle andre greb, end de andre kanaler. Vores værter skal tage på, så de kan få en form for forståelse for, hvordan det er at veje for meget.«

For nogle overvægtige er det jo ikke et valg. Er det ikke usympatisk at stille dem op mod fire værter, der ikke har det problem?

»Jeg er ikke slankeekspert eller diætist, så det kan jeg ikke udtale mig om. Men det har været vigtigt for os, ikke at putte alle ned i én kasse.«

Men putter i ikke lige netop alle i én kasse?

»Nej. Vi tager ikke stilling til, om noget er rigtigt eller forkert. De har et ønske om at ændre deres livsstil. Det synes jeg ikke er at smide nogen i en boks. Jeg synes modsat, det er at hjælpe dem,» siger han.

Spørger man Sofie Hagen, der er komiker og grundlægger af initiativet Fed Front, har hun ikke meget tilovers for konceptet.

Det er decideret legitimering af verbal vold. Programmets formål er at få personer med ikke-tynde kroppe til at rette ind ved hjælp af udskamning. I traileren ser man Mascha Vang grine af den absurde tanke, det er for hende, at skulle have en tyk krop. Det viser, at personer med tykke kroppe ikke anses for at være rigtige personer, altså subjekter. Det er fat-shaming serveret som underholdning. Og det er ulækkert.«

Hun mener også, at programmer som »Min fede træner« kan have alvorlige konsekvenser.

»Tænk på alle de tykke teenagere, der skal sidde og kigge på det dér - og få det proppet ind i deres hjerner, at de er forkerte. Grinagtige. I en tid hvor teenage-selvmord er så hyppige, må TV3 simpelthen til at tage sig sammen - eller tage ansvar. For det er nemlig ikke underholdende, når man tænker på konsekvenserne,« siger hun.

TV3 er dog ikke ene om at lave programmer om livsstilsændringer og dét at tabe sig. Listen er efterhånden lang. Alt fra programmer, der tester slankekure, til programmer hvor en flok dovne, usunde og overvægtige mænd, der kalder sig selv for rigtige mænd, skal lære at blive.. »Rigtige mænd«, altså, sådan på den rigtige og den sunde måde.

»Rigtige mænd« kører lige nu på DR. Det er anden sæson af programmet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Makeit Bee.

Ifølge Signe Aggerholm, der er chef for DR Aarhus, er der dog ikke tale om hverken nedgørelse, belæring af overvægtige, eller om hvad en rigtig mand er.

»Rigtige mænd er ikke et program om overvægt. Det er et program om sundhed. Eksempelvis får du på intet tidspunkt at vide, hvad mændene vejer. Det handler om en sund livsstil.«

Men skal i blande jer i, om folk lever sundt eller usundt?

»Vi siger jo ikke, at mændene er forkerte og skal gøres rigtige. Det tager udgangspunkt i, at vi bare gerne vil have lov at beholde dem lidt længere.«

Men programmet hedder jo netop »Rigtige« mænd?

»Det er jo mændenes egen opfattelse af dem selv. Og jeg tror godt, at seerne kan gennemskue, at det ikke er DR, der siger, hvem der er den rigtige mand,« siger hun.

Herunder kan du se en trailer til programmet »Min fede træner«: