Farvel til »Badehotellet« - lad nu ikke melbollerne koge for meget

Sæsonen er forbi. Badehotellet lukker og slukker for denne gang. Balancen mellem finere folkekomedie og rendyrket farce er svær, og serien dumpede jævnligt ned på den forkerte side.

Stumfilmen kommer til Nordjylland: Alma Øst Birkkjær, Amalie Dollerup og Thure Lindhardt var med til at lukke »Badehotellet« Foto: TV2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»På gensyn til sommer,« sagde fru Frigh (Anette Støvelbæk) i en af de sidste scener, inden TV2s sindssygt populære mandagsserie lukkede og slukkede for denne gang.

Med denne lille bid forbrugerinformation kan det store publikum, som skyller hyggesprederen »Badehotellet« ned med aftenkaffen, læne sig tilbage i sikker forvisning om, at der er mere i vente.

Det var nu ellers ikke, fordi serien efterlod os med de vildeste cliff-hangers. Jo, Grosserer Madsen (Lars Ranthe) vil knuse Morten (Morten Hemmingsen), der har investeret i hans byggerier. Ranthe spiller i øvrigt grossereren mere og mere som en ikke særlig fjern fætter til Axel Strøbye.

Hvad mere? Forsagte Fie (Rosalinde Mynster) er ikke sikker på, at hun vil have selvsamme Morten, og det kan man godt forstå. Mage til kedelig stivstikker skal man da lede længe efter. Trænger det stillestående pigebarn ikke også snart selv til et ordentligt spark i forklædesløjfen?

Dansk mester i smil-gennem-tårer

Og nu vi er ved Morten, fik Fru Andersen langt om længe fortalt ham, at hun er hans mor. Bodil Jørgensen – dansk mester i smil-gennem-tårer og blege hænder, der vrides – var lige ved at forvandle »Badehotellet« til kunst i den lille scene, som underlægningsmusikken og manuskriptforfatterne ellers hårdt arbejdede på at gøre til rendyrket Morten Korch.

Men ellers blev sæsonafslutningen af TV2s harmløse solskinsserie domineret af et tilrejsende filmselskab, som skulle indspille stumfilmsmelodramaet »Fodspor fra havet« i badehotellets friskmalede og computeranimerede omgivelser med den ellers så skandaliserede Weyse (Jens Jacob Tychsen) i hovedrollen og resten af det kære rollegalleri som nysgerrige tilskuere.

Tychsen fik kamp til stregen som seriens overfrikadelle af gæstestjernen Thure Lindhardt, der bestemt ikke holdt sig tilbage i rollen som den excentriske, koleriske filminstruktør Flügelhorn – komplet med monokel og megafon. Han var jo lige ved at flå kulissen med tænderne, når han fór i diskant over omgivelsernes manglende anerkendelse af hans geni.

Mere til Ena Spottag

I det hele taget er der noget omrejsende provinsteaterselskab over »Badehotellet«, når serien er værst, og det er den ind imellem. Når den forvandler sig fra finere folkekomedie til rendyrket farce, er den svær at holde af for andet end 1,6 mio. seere. Balancen er delikat. Hvad er det, Ena Spottags søde kokkepige siger i forbifarten efter en af de mange panoreringer hen over frokostanretningerne: »Melbollerne må koge, men ikke for meget.«

Hun må da i øvrigt få en meget større rolle at spille end den begrænsede køkkentjans foran komfuret, serien indtil videre har haft tildelt hende. Nu, hvor hun har vundet en vis dansekonkurrence på samme incestuøst anlagte kanal, som også viser »Badehotellet«, må der være mere i vente til hende og hendes fortjente, nyvundne popularitet – en sådan chance lader en kalkulerende serie som »Badehotellet« da næppe gå fra sig.

På gensyn næste år, altså, med mindre julestormen tager det hele. Eller tyskerne. Eller anmelderne. Frygt ikke: Der er mere, hvor det kommer fra.

Hvad: »Badehotellet«, sæson 3, sæsonafslutning

Hvor: TV2 mandag aften.