Fantasy-fans gør op med Harry Potter

Harry Potter er en del af fantasy-bølgen, men den der elsker genren mest, er glade for, at serien nu er slut. De har nemlig ikke meget tilovers for J.K. Rowlings univers.

Foto: Shaun Curry/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mens begejstringen for Harry Potter-bøgerne og ikke mindst seriens helt nye, syvende og afsluttende bind både blandt fans og anmelderne synes uden ende, findes der en anden gruppe, der har sværere ved at hoppe med på hysteriet. De såkaldte »rigtige« fantasy-entusiaster er ikke kede af, at J. K. Rowling nu har sat punktum for sagaen. De kalder bøgerne for »uoriginale« og anklager dem for at være en dårlig kopi af fantasy-bøger gennem tiderne.

På hjemmesiden www.ihateharrypotter.com får amerikaneren Anoakie Turner luft for sine frustrationer. Han skriver, at han hader, hvad Harry Potter har gjort mod fantasy-genren, og at han har skabt hjemmesiden for blandt andet at lære Potter-fans, at der findes alternativer på et langt højere litterært niveau.

»Jeg har læst alle seks bøger og må indrømme, at jeg brød mig mindre og mindre om dem, jo mere jeg læste... Jeg kan forstå, hvordan folk måske kan blive forført af Harry Potter, hvis de aldrig før har læst kvalitets fantasy-bøger, der ellers præger den litterære verden. Det er som at elske McDonalds, hvis du aldrig har smagt hummer,« skriver han på hjemmesiden.

Samme tendens går igen hos danske fantasy-læsere. Klaus Æ. Mogensen er redaktør på magasinet Himmelskibet, som er medlemsblad for foreningen Fantastik, der beskæftiger sig med genrerne fantasy, science fiction og horror. Han har selv læst alle Harry Potter-bøgerne men er ikke specielt imponeret over J.K. Rowlings skriveevner.

»Jeg har selv læst flere hundrede fantasy-bøger, og min holdning er, at Harry Potter er vældig god underholdning, men det er ikke dybt originalt,« mener han.

»Det består af elementer, man har set i populær fantasy gennem mange år, og flere steder virker plottet meget konstrueret, så personerne skal gøre nogle lidt tåbelige ting for, at det går op. Det gør mig ikke noget, at der ikke kommer flere bind i serien. Den har varet længe nok.«

Klaus Æ. Mogensen fortæller, at Harry Potter heller ikke er det store samtaleemne i foreningen, og han kan ikke huske, at der nogensinde har været et indlæg om bøgerne i magasinet Himmelskibet.

»Harry Potter er ikke særlig meget oppe at vende. Der er mange, der læser voksen fantasy, som bedre kan lide det mere komplekse og mere nørdede, og Harry Potter er ikke nørdet på samme måde. Der findes også børne- og ungdoms-fantasy værker, som ud fra et litterært synspunkt er væsenligt bedre end Harry Potter, med en mere original verden, men som måske ikke er så let at gå til. Harry Potter tager i højere grad udgangspunkt i den virkelige verden, og det er nok en af grundene til, at bøgerne er blevet så populære.«