Fang lysharen på ny løberute i Søndermarken

En lysende hare viser nu motionsløberne på Søndermarkens motionsrute. Samtidig er der kommet en række nye motionsfaciliteter, der gør det muligt at træne på helt nye måde i det fri.

Foto: Niels Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Klimax – lige straks – klippes snoren med en guldsaks,« rappede Per Vers. »Intelligente sti, løb for dit liv, løb for dit lys, skynd dig, bliv interaktiv!«

Med de ord fra rapperen Per Vers har Danmark fået sin første interaktive motionsrute. som blev taget i brug første gang af mere end 100 børn.

I Søndermarken på Frederiksberg er der nemlig som det første sted i landet åbnet en række nye motionsfaciliteter, der gør det muligt at træne på helt nye måde i det fri.

Læs også
: Find lykken i det fri

Det historiske haveanlæg på Frederiksberg har fået sin egen 2,5 km interaktive motionsrute med digitale lysfunktioner og fire tilhørende aktivitetspladser. Man bestemmer selv farten og en lysende hare viser vej.

Den 2,5 km lange motionsrute har markeringer ved hver 100 meter, så det er let at finde ud af, hvor langt man har løbet. Ved indgangene fra Roskildevej og Pile Allé samt »Bag Søndermarken« kan man starte den interaktive harefunktion, og det er helt enkelt:

Der vælges hastighed, en interaktiv pullertlampe blinker tre gange i den farve, der er tilknyttet den valgte hastighed, og harelyset vandrer derefter fra pullert til pullert. Der lyser den på skift i ca. 3 sekunder per pullert, og så gælder det ellers bare om, at følge lyset og holde trit med haren. Direktør i Lokale- og Anlægsfonden, Torben Frølich, er begejstret for de nye muligheder.

»Projektet i Søndermarken kombinerer et vigtigt historisk parkområde med landets første interaktive belysning til motionsløbere. Belysningen vil gøre det endnu sjovere for brugerne at tage en tur i Søndermarken,« siger Torben Frølich.

Læs også: Ny ferieoase tæt på København

De 150 skolebørn, der var de første på motionsruten og de særlige aktivitetspladser, løb allerede 14. oktober i forbindelse med skolernes motionsdag. Børnene havde selv meldt sig til at afprøve motionsruten som de første og til at løbe i de tidlige morgentimer, anført af foredragsholder og forfatter Christian Bitz.

Han vurderer, at den lysende hare og det legende element vil virke motiverende. »Jeg kan godt lide, at man fokuserer på leg og bevægelse med den nye løberute, der har harelys. Det er vigtigt, at unge ikke tror, at motion skal være en sur pligt. Det må det endelig ikke blive. Man skal have lyst til at dyrke motion og leve sundere – lyst til at løbe om kap med en hare eller snegl – og det tror jeg, det her anlæg kan være med til,« siger Christian Bitz.

Blandt projektets andre samarbejdspartnere er der også stor tilfredshed med den nye vifte af brugertilbud. Frederiksbergs borgmester, Jørgen Glenthøj, lægger især vægt på, at de nye faciliteter vil styrke Frederiksbergs grønne profil.

»Frederiksberg kommune er arealmæssigt bare 9 kvadratkilometer og med Danmarks højeste befolkningstæthed kræver det kreativitet at skabe aktivitetsmuligheder for borgerne. Derfor har vi arbejdet målrettet med at udnytte de muligheder som byens parker og pladser rummer.

Søndermarken er stærkt medvirkende til, at Frederiksberg kendes som Hovedstadens grønne og sunde hjerte, og med havens nye funktioner har borgerne på Frederiksberg fået helt nye muligheder for at dyrke motion i det fri,« siger Jørgen Glenthøj.

»Søndermarken er, sammen med Frederiksberg Have, en af vores store historiske haver i byen, og udover at pleje og vedligeholde haven, er det vigtigt for os at udvikle og nyttiggøre haven for brugerne. Etableringen af motionsstien og aktivitetspladserne er et led i den strategi. Arbejdet med intelligent, interaktiv og miljøvenlig belysning har været utrolig lærerigt og inspirerende,« siger kulturejendomschef, Erik Als fra Slots- og Ejendomsstyrelsen.

»Nu går projektet videre med flere tiltag. I 2012 har vi fokus på at styrke og genskabe udvalgte naturområder i haven. Samtidig vil vi genskabe de små bygninger, der er forsvundet fra haven gennem tiden – f.eks. Favnbrændehuset og Kuglehytten. Derved styrker vi Søndermarkens kulturhistoriske fortælling som romantisk have,« siger Erik Als.

Hvad: Ny interaktive løberute
Hvor: Søndermarken, Frederiksberg
Hvornår: Åbnede 14. oktober