Familien protesterer over Frida Kahlo-Barbie: Ligner ikke godt nok

Der er opstået en strid om den mexicanske kunstner Frida Kahlo, der døde i 1954. Skal hun bruges som Barbie-dukke eller ikke?

Foto: LAURA BONILLA CAL. Skærmbillede af den nye Barbie-serie, hvor man ser Amelia Earhart, Frida Kahlo og Kathrine Johnson, der indgår i serien af kvinder, der er rollemodeller.. / AFP PHOTO / Laura BONILLA CAL
Læs mere
Fold sammen

Der er opstået ballade mellem den afdøde mexicanske kunstner Frida Kahlos arvinger og så det firma, der mener, at det har rettighederne til hendes person. BBC News beretter, at balladen opstod, fordi legetøjsproducenten Mattel vil lancere en serie Barbie-dukker, hvor Frida Kahlo indgår.

Serien har fået titlen »Inspirerende kvinder« og viser kvindelige rollemodeller, hvoraf Kahlo altså er en af dem. Serien blev introduceret af Mattel 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag. Dukkerne var udvalgt efter, at Mattel havde lavet en undersøgelse hos 8.000 mødre og konstateret, at mødrene var bekymrede for, at deres døtre manglede rollemodeller. Foruden Frida Kahlo var der kvinder som piloten Amelia Earhart, der var den første kvindelige pilot, som fløj alene over Atlanterhavet (1928), og Katherine Johnson, der var matematisk geni og i 1953 blev hyret af NASA for at arbejde med de bemandede fly på rumrejser.

I en erklæring skriver Kahlos familie, at Mattel ikke har fået tilladelse til at bruge Kahlo til dukken. Men både Mattel og firmaet, der hævder at have alle rettigheder til Frida Kahlo, har afvist familien.

Frida Kahlo døde i 1954, og hun har siden sin død fået status som feministisk ikon.

Kahlo blev født i Coyoacan, en forstad til Mexico City. Hendes far var maler og fotograf med tysk-jødiske rødder. Da Kahlo som 18-årig blev ramt af en ulykke, begyndte hendes interesse for malerkunst. Hendes kunst var baseret på personlige erfaringer, skildrede kvinders barske liv og hendes egen fysiske smerte. 55 af hendes 143 malerier er selvportrætter. Hun var desuden inspireret af den mexicanske kultur. Hun samarbejdede med den store mexicanske kunstner Diego Rivera, og de giftede sig, blev skilt og giftede sig igen. Kahlo blev kommunist, og hendes politiske overbevisning førte hende i armene på den kommunistiske Sovjetleder Lev Trotskij, der var på flugt fra Stalin og boede i Mexico, indtil han blev myrdet med en issyl af en af Stalins agenter. Man spekulerer på, om Trotskij og Frida Kahlo havde en affære.

Siden sin død er Kahlo blevet anset for at være en af det 20. århundredes store kvindelige kunstnere, og der er gået kommercielle interesser i hende, fordi en række forbrugsgoder som tequila og læbestift har fået hendes navn klistret på. Hendes ansigtstræk med de sammenvoksede øjenbryn er let genkendelige.

Frida Kahlo fik ikke selv børn, men en niece, Mara Romeo, ejer rettighederne til hendes portræt, erklærer familien. Til nyhedsbureaet AFP begrunder Mara Romeo sin modstand mod Barbie-dukken: »Jeg ville have haft, at dukken havde lignet Frida mere og ikke var en dukke med lyse øjne.« I virkeligheden havde Frida Kahlo mørke øjne.

Det har ikke afskrækket Mattel, som går videre med dukkeprojektet.