»Fake fire« og varm luft: Her kan du fejre sankthans uden bål

Heksene må finde alternative ruter til Bloksbjerg i år, hvor det ikke er tilladt at tænde sankthansbål. Til gengæld er der »fake fire« flere steder, og midsommeren fejres med taler af blandt andre Kirsten Birgit.

Sankthansbålet er aflyst flere steder i landet - her ved Babylone strand i Humlebæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft / Ritzau

Listen med lørdagens bålarrangementer var lang.

Ikke desto mindre er adskillige aflyst, da den ellers behagelige hedebølge har efterladt en hovedstad i tørke, og det har den regn, der er faldet i løbet af ugen, ikke har kunnet rette op på. Hverken i Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Glostrup, Rødovre, København, Dragør, Frederiksberg Kommune, Herlev, Gentofte, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk - for blot at nævne nogle få -, bliver midsommervisen lørdag ledsaget af flammer.

Det er dog langt fra alle, der har valgt at afblæse festen af den grund. Forbuddet har affødt en række alternative løsninger - fra luftballoner til LED-bål. Her fem steder, du kan fejre aftenen med fake fire.

Tivoli: Sanselig sankthans

Tivoli har svaret på afbrændingsforbuddet ved at skabe et såkaldt sansebål, som kl. 21.30 vil sende røg og lys op fra Tivoli Søen.
Inden da er der blandt andet repremiere på Den standhaftige Tinsoldat - forestillingen, hvor Dronning Margrethe står bag scenografien - dans på Orangeriet, musik fra Københavns Drengekor, jubilæumsparade og optræden ved Rasmus Klumphuset. Det er tilladt at medbringe egen madkurv, hvis indhold kan indtages ved de mange borde og bænke i Carstensens have eller på de grønne græsområder. På grund af den tørre sommer, er midsommerfyrværkeriet også afblæst.

Hvor: Vesterbrogade 3, 1630 København V
Hvor meget: inkluderet i entréen til Tivoli

Ofelia Plads: »Fake fire« med Kisser

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm taler til københavnerne lørdag ved Ofelia Plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Når der kan tændes juletræ uden ild på Rådhuspladsen, kan der også laves bål uden ild.
Sådan lyder argumentet fra arrangørerne bag »Ofelia Midsommer« - et storstilet arrangement på Ofelia Plads ved Skuespilhuset.
Her er der ingen planer om at afblæse sankthansfesten. I stedet kan man tage plads foran en syv meter høj konstruktion fyldt med LED-lys, der kan styres, så gæster får oplevelsen af at sidde foran et »hæsblæsende bål« udført af lysdesignkollektivet Vertigo.
Aftenen byder også på trioen »Vi Sidder Bare Her« bestående af Jørgen Leth, Michael Simpson og Frithjof Toksvig, diverse kunstnertalks og bandet Love Shop, der formodentlig sætter stemningen med den smukke Copenhagen Dreaming« - for hvem vil ikke helst være her i byen på en lys midsommeraften?
Det falske bål kommer til at sejle på en pram i vandet og tændes kl. 22, men inden da taler selveste seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra Den Korte Weekendavis på Radio 24syv. Senere er der fællessang med Jeanett Albeck.

Hvor: Ofelia Plads, Kvæsthusbroen, København K
Hvornår: 23. Juni kl. 12-23
Hvor meget: Gratis

Bål i en digital tidsalder

Også på Bryggen er der blevet arbejdet på en kreativ løsning, efter udmeldingen om et afbrændingsforbud.
Her er kunstnerkollektivet Hackstage blevet sat til at skabe en ildfri fortolkning af sankthansbålet. Det sker i form af en en audiovisuel installation, der bliver beskrevet som »en flydende ballet af lys og effekter« og »et digitalt bål, der kaster sine stråler over Islands Brygge«.
Bålet vil befinde sig på en tømmerflåde ude på vandet, mens der på land vil være børneunderholdning med klovnerier, koncert med Son Puntillas, tale, sang og grillbuffet.

Aften sluttes af med toner fra det danske band »Nelson Can«.

Hvor: Kulturhuset, Islands Brygge 18, København S
Hvornår: Fra 15.30
Hvor meget: Gratis

Frederiksberg Have: Picnic foran slottet

Sankthans i Frederiksberg Have er en klassiker, og der skal da også mere end et bålforbud til at lægge den tradition ned.

Aftenen er i stedet helliget picnic-hygge på den store plæne og underholdning for store og små med blandt andre HipSomHap, Mek Pek, der synger »Åhh Abe« plus tegneworkshop og ansigtsmaling for de mindste.
Midsommervisen vil ikke være det eneste musikalske indslag. Sjællands Symfoniorkester, CPH Phil, og Det Unge Vokal Ensamble, DUVE, starter fra kl. 19, mens Pernille Rosendahl går på scenen kl 20.15 med sit band. Hun vil spille solomateriale samt nyfortolkninger af klassikere fra både Swan Lee og The Storm.

Aften sluttes af med DJ Katrine Ring fra kl. 21.55.

Hvor: Frederiksberg Have, Frederiksberg
Hvornår: 23. Juni kl. 16-23
Hvor meget: Gratis

Heksen må selv finde vej til Bloksbjerg i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph / Ritzau.

Naturpark Amager: Jazz og varm luft

Naturpark Amager er et populært sankthansspot, så også er der blevet udtænkt et alternativ til de levende flammer. Løsningen er en stor varmluftballon, som med egen skipper vil fragte »dronning gul engmyre og hele hendes følge med flinke hekse og rare trolde den lange vej til Bloksbjerg.«
Ud over varm luft, byder aftenen på velkomst af naturvejleder Jes Aagaard, et jazzet band og ballontale ved formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Tårnby Kommune, Henrik Zimino.

Arrangørerne opfordrer alle til at medbringe madkurv, med mindre man er lun på en sankthans-menu fra Traktørstedet, som blandt andet serverer laks eller oksefilet fra grillen.

Hvad: Sankthans med luftballon.
Hvor: Naturpark Amager
Hvor meget: Gratis.