Facebook-billederne du ikke må se

Hvad går an på Facebook? Bare bryster er tilsyneladende helt okay - men så alligevel ikke.

Delacroixs "Friheden fører folket..." fra 1830 er ikke et problem for Facebook. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man læser reglerne for nøgenhed på Facebook, er der ikke meget at rafle om: Det er forbudt. Men der er tonsvis af faldgruber og gråzoner, og nogle af dem har den danske kunstner Uwe Max Jensen forsøgt at udforske de seneste uger.

Det hele startede, da billedkunstneren Frode Steinicke for nylig postede et foto af den franske maler Gustave Courbets berømte maleri "L'Origine du monde" - verdens oprindelse - fra 1866. Det virkelige maleri, som betragtes som et hovedværk inden for realismen, hænger på Musée d'Orsay i Paris og forestiller noget så naturligt som et blottet kvindekøn.

Men det var altså for meget for Facebook, som straks efter deaktiverede Steinickes profil med stor, international furore til følge.

Hele historien oprulles i Berlingske i dag og kan i øvrigt læses bid for bid på Uwe Max Jensens blog på DenFri.dk. Der er tale om verdensomspændende kunstcensur, mener han.

130.000 billeder i minuttet

Ifølge Facebooks regelsæt er billeder og videoer, som "viser nøgenhed, stofmisbrug eller vold eller på anden måde overtræder Facebooks anvendelsesvilkår" forbudte. Hvis et billede er for frækt bliver det fjernet og brugeren modtager en advarsel om, at “communityreglerne for overførsel af billeder" er overtrådt.

Men hvordan undgår Facebook brystvorter og mandligt vedhæng, når der strømmer 135.849 billeder ind på sitet hvert eneste minut?

Deltag i debatten: Giver Facebooks billedpolitik mening? 

New York Times har tidligere fortalt, at Facebook har ansat adskillige medarbejdere til at trawle igennem den massive fotostrøm - dog kun de billeder, som andre brugere rapporterer som forbudte.

- Hvert medlem af vores undersøgelseshold gennemgår tusindvis af billeder hver dag, så selvfølgelig begår vi fejl ind i mellem, har en talsmand for Facebook sagt til avisen.

Leonardo da Vinci går ikke

Så langt så godt. Tilbage i Danmark besluttede Uwe Max Jensen sig for at teste Facebooks regler i praksis. Han gav sig til at uploade forskellige billeder med mere eller mindre bar hud.

C.W. Eckersbergs sensuelle maleri "Kvinde foran et spejl" fik lige akkurat lov til at passere under radaren, mens et foto, der parafraserede Leonardo da Vinci’s mesterværk Den Vitruvianske Mand, var for meget for det sociale netværk. Uwe Max Jensens profil blev deaktiveret. 

Tidligere har mødre raset over, at amme-billeder af deres nyfødte øjesten blev fjernet igen. Og da Berlingske selv forsøgte, gik det galt med dette - ellers helt brystvortefrie - fotografi, mens "Friheden forfører folket..." strøg lige ind på sitet, selvom Delacroix allernådigst har ladet hele barmen være blottet.

Facebook bløder op

Sidste år kontaktede nyhedsbloggen The Huffington Post Facebook for at få svar på, hvad der var op og ned i forhold til nøgenhed. En Facebook-ansat ved navn Simon Axten svarede tilbage i mail, at:

"Facebooks politik er at forbyde billeder af virkelige nøgenbilleder, ikke malerier eller skulpturer. Vi medgiver, at vores politik nogle gange resulterer i, at artistiske værker bliver fjernet, men den er designet til at sikre, at Facebook forbliver et sikkert og troværdigt miljø for alle brugere.

Senest har Facebook genaktiveret både Frode Steinicke og Uwe Max Jensens profiler.

Læs også: Facebooks pornopatrulje i aktion