Få overblikket: Det ved vi om partiernes medieudspil

Venstre har budt ind med et udspil til medieforhandlingerne, Dansk Fokepartis lå i forvejen klart, og SF kommer med sit i næste uge. Kulturminister Mette Bock (LA) har meldt ud, at regeringens udspil omkring 1. februar – her er, hvad vi ved om partiernes indgang til medieforhandlingerne.

Størrelsen på DR bliver et centralt emne i medieforhandlingerne. Flere partier har allerede spillet ud med bud på nedskæringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Dansk Folkeparti:

Åbnede ballet i foråret 2016 med et medieudspil, der gik hårdt til DR:

* DRs budget skal nedsættes med 25 procent, samtidig med at DR i provinsen skal styrkes yderligere.

* DR skal højst have fire TV-kanaler, så DR3 skal lægges på nettet. For radioens vedkommende skal P3 sættes i udbud, ligesom flere TV-produktioner skal lægges ud af huset, og der skal være større åbenhed om DRs økonomi.

* TV 2 ønskes i medieforliget tilbage til Odense, i forhold til at stationen de senere år har flyttet flere ting til Teglholmen i København. Efterfølgende har DF varslet, at man kun kan støtte et evt. salg af TV 2, hvis hovedsædet forbliver i Odense og public service-forpligtelsen opretholdes.

* DF ønsker licensen afskaffet og medierne på finansloven.

Venstre:

* Oprettelse af en ny public service-pulje på op mod 500 mio. kr., som flere aktører skal kunne få del i til produktion af public service-indhold inden for både fakta og fiktion.

* 400 mio. kr. af puljen skal tages fra DR. Yderligere 100 mio. kr. skal komme fra mediestøtteordningen til dagbladene, der årligt er på ca. 370 mio. kr.

* Alt danskproduceret public service-indhold skal fremover samles på en app og en TV-kanal under det foreslåede navn Danflix.

* Venstre understreger, at forslaget kun er en del af det samlede medieudspil, hvor man blandt meget andet forventer flere besparelser på DR.

De Konservative:

* Foreslog i sommeren 2017, at TV 2s otte selvstændige regionale stationer lægges ind under DR og samarbejder med de regionale radiostationer her. DR skal dog ikke samlet styrkes, men levere mere fokuseret public service, lød det fra Ks medieordfører, Naser Khader, der ikke satte beløb på evt. besparelser på DR. Står i øvrigt bag regeringens medieudspil

SF:

* Kommer med nyt medieudspil i næste uge.

* Vil spare fem procent i DRs budget – på lederlønninger og administration. Bebuder desuden jagt på internationale mediegiganter som Google og Netflix, hjælp til private danske medier og public service-pulje til børn og unge samt omlægning af licens til medieskat.

* Modstander af salg af TV 2.

Socialdemokratiet:

* Meddeler at et S-medieudspil foreløbig afventer afslutning af skatteforhandlinger. Er ifølge medieordfører Mogens Jensen klar til at diskutere beskæring af DR, men ønsker ikke at det samlede beløb til dansk public service sættes ned. Ønsker som de fleste andre partier, at medieforhandlingerne også skal nå frem til et udspil om, hvordan internationale digitale medier kan tvinges til at betale til dansk medieproduktion og er åben over for at gøre licensen til en medieskat.

* Klar til at sælge 49 procent af TV 2.

Enhedslisten:

* Som udgangspunkt modstander af nedskæringer i DRs budget. Ønsker licensen omlagt til medieskat.

 

Radikale Venstre:

* Ønsker at styrke DR og uafhængige danske medier. Foreslår agentur, der skal bekæmpe falske nyheder i medierne. Har i mange år kæmpet for at omlægge licensen til en skat.

 

Alternativet:

* Går også ind for omlægning af licens til medieskat, men har ellers ikke meldt ud om de mediepolitiske kerneområder.

 

Liberal Alliance:

* Med Mette Bock på kulturministerposten lægges fokus på regeringsudspillet. Er i øvrigt klassisk liberal i partiprogrammet: Afvikling af al mediestøtte over ti år, DR på abonnementsordning og privatisering af TV 2.