Få det store overblik: Så gode eller dårlige har Star Wars-filmene været

I anledning af premieren på »Rogue One: A Star Wars Story«, der ikke følger seriens trilogi-mønster, viser vi rækkefølgen på samtlige Star Wars-film. Redaktøren for B, Thomas Conradsen, bringer sin bedømmelse af dem alle.

Ingen kunne forudse det fremtidige omfang af Star Wars-filmenes succes. Læs med her, og få frisket din viden om samtlige film op. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Sikke en »start«

The Phantom Menace, Episode 1, 1999
Instr. George Lucas

Da George Lucas annoncerede sin prequel-trilogi til sine voldsomt populære film fra 70erne og 80erne, oplevede vi et større massehysterie end nogensinde før i filmhistorien. Desværre fik mange - med rette - klovnen Jar Jar Binks, det lange racerløb midtvejs, filmens overspillende barnestjerne og et kedeligt plot om handelsføderationen galt i halsen. Skuffende »start« på sagaen.

 

Alt for meget Anakin

Attack of the Clones, Episode 2, 2002
Instr. George Lucas

Egentlig burde man først og fremmest mindes de storslåede gladiatorscener og smukke planeter, men det, jeg desværre erindrer tydligst fra toeren, er Hayden Christensens mekaniske skuespil i rollen som Anakin Skywalker. Både kærlighedshistorien med Natalie Portman og hans vandring mod mørket fremstår derfor utroværdig. God action, dog, og en lille forbedring fra første film.

 

Mørkets mester

Revenge of the Sith, Episode 3, 2005
Instr. George Lucas

Da Anakin blev til Vader begyndte prequel-trilogien endelig at tage fart. Med mindeværdige scener - såsom kampen mellem Obi-Wan og Anakin - og et mere stramt, velfortalt plot nærmede filmen sig den oprindelige trilogi og var værdig til en plads i Star Wars-sagaen. En ting, der dog var gennemgående fantastisk i denne trilogi, var John Williams musik, der kulminerede under førnævnte duel.

 

Den lille ny

Rogue One: A Star Wars Story, Stand alone, 2016
Instr. Gareth Edwards

Den ny »Star Wars«-film, der ligger udenfor den planlagte serie, er flot, fængende men for lang. Film for film er man presset til at levere underholdningspakken vildere og bedre for hver ny film fra universet, samtidig med at man ikke skal skuffe de gamle fans. Læs en længere anmeldelse her:

 

Morsom og mesterlig

A New Hope, Episode 4, 1977
Instr. George Lucas

Den originale Star Wars-film bjergtog en hel generation af biografgængere og ændrede for altid vores syn på sciencefiction-genren. George Lucas har »opdateret og optimeret« filmen adskillige gange med nye og nogle gange unødvendige effekter, men alle versioner er i den grad seværdige. Det var denne film, der forvandlede Harrison Ford til en superstjerne og Darth Vader til en legende.

 

Det blev endnu bedre

The Empire Strikes Back, Episode 5, 1980
Instr. Irvin Kershner

★★★★★★

Regnes af mange som den bedste film i Star Wars-universet og med god grund. For her gik alt op i en højere enhed. Det slog gnister mellem skuespillerensemblet i samtlige scener, actionsekvenserne er stadig nervepirrende i dag, og historien tog den dystre drejning, som Star Wars-fans i dag forguder. En af de bedste actionfilm i historien, der starter vildt og voldsomt og slutter sublimt og tankevækkende.

 

Begyndelsen på slutningen

Return of the Jedi, Episode 6, 1983
Instr. Richard Marquand

★★★★☆☆

Filmen rundede en magisk og skelsættende trilogi af men var desværre ikke på niveau med sine forgængere. Der var for meget fjolleri og for mange gentagelser i dialogen. Særligt kejseren yndede at sige det samme igen og igen. De små bjørne, kaldet ewoks, var mere irriterende end spændende og fyldte for meget i filmen.

 

Og så starter vi forfra

The Force Awakens, Episode 7, 2015
Instr. J.J. Abrams

★★★★★☆

Denne direkte efterfølger deler de hardcore Star Wars-fans, da opbygningen af filmen minder vel meget om »A New Hope«. Det skal dog ikke ændre på, at J.J. Abrams formåede at levere et actiondrama med humor, charme og gennemslagskraft, som vi ikke har set det i serien siden 1980. Opfølgeren kommer i 2017, og vi er enormt spændte.