Europæisk film fejrer sig selv

De store priser gik fortjent til den rumænske instruktør Cristian Mungiu for »4 måneder, 3 uger og 2 dage«, da European Film Awards lørdag aften uddelte Europas svar på Oscaren i Berlin.

Midt i vrimlen af ældre filmstjerner dukkede Mads Mikkelsen op som en af de få skuespillere, der pegede fremad ved lørdagens European Film Awards. Mikkelsen overrakte prisen for bedste mandlige skuespillere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sebastian Willnow

Det tog Mads Mikkelsen adskillige minutter at tilbagelægge de tyve meter rød løber. Iført sort smoking og afslappet cool attitude blev han mødt af høje tilråb fra fotograferne og passet op af den ene TV-journalist efter den anden for at give interview. Det kan man kan ikke fortænke dem i, for den danske skuespiller var en af få stjerner, der mødte op for at fejre europæiske film, da Det Europæiske Film Akademi lørdag aften uddelte årets priser i Berlin.

Sammen med kolleger som franske Marion Cotillard fra filmen »Spurven« om Edith Piaf i havfrueformet sølvkjole og italienske Maria Grazia Cucinotta fra »Il Postino« i sort galla var han kommet for at præsentere priser og kaste en smule glans over arrangementet i Berlin Arena. Men det var ikke nok til at fjerne oplevelsen af, at prisuddelingen var et gallashow for den europæiske filmverdens pensionerede pingere.

Aftenens største navne var således Akademiets 62-årige formand Wim Wenders, instruktøren bag 80er-art house hittet »Himlen over Berlin«, Bergmans stjerne, den 69-årige norske Liv Ullmann og den 79-årige franske diva Jeanne Moreau fra blandt hundredvis af andre film »Jules og Jim« og »Nikita«.

Ikke et ondt ord om disse legendariske filmfolk, men deres tilstedeværelse og den megen fokus, der var på den, blev symptomatisk for den tre timer lange prisuddeling, der pegede mere tilbage end frem. Og hvor hovednavnet Jean-Luc Godard dagen før i et interview på TV-kanalen Arte annoncerede, at han alligevel ikke havde tænke sig at dukke op for at modtage sin »Life Time Achivement Award«. Han synes ikke, det var det rigtige tidspunkt i hans karriere. Optimistisk sagt af den 77-årige franske ’ny bølge’-instruktør, men også uhøfligt over for Akademiet.

Det Europæiske Film Akademi, der tæller 1.800 medlemmer fra den europæiske filmbranche, og European Film Awards fejrede denne aften sit 20 års jubilæum.

Målsætningen for Akademiet er at sætte fokus på og hylde europæisk film, og det var der som ofte god grund i Berlin, hvor seks fremragende titler var nomineret i kategorien årets bedste film.

Rumænske Cristian Mungiu vandt både prisen for bedste film og bedste instruktør for sit stilfærdige, barske drama, »4 måneder, 3 uger og 2 dage« om en kvindelig studerende, der under Ceausescus regime i Rumænien hjælper sin veninde med at få en illegal abort. Mungiu vandt i år også Guldpalmen i Cannes for samme film, og hyldesten var fortjent.

Det på trods af, at konkurrenterne talte både populære og kritikerroste film som det brillante britiske portræt af dronning Elizabeth i dagene efter Lady Dianas død, »The Queen«, med Helen Mirren – der blev tildelt prisen for bedste kvindelige hovedrolle, men ikke var til stede. Det bevægende tysk-tyrkiske drama »Auf der Anderen Seite«, hvis instruktør og forfatter Fatih Akin fik prisen for bedste manuskript. Det bidende britiske drama »Last King of Scotland« om Idi Amins diktatur i Uganda. Den franske storfilm »Spurven« om Edith Piaf og fra samme land den formidable sort-hvide tegnefilm »Persepolis« af iranskfødte Marjane Satrapi om hendes opvækst i Iran.

Afslørede vinderen
Talent er der således masser af i europæisk film. Men efter aftenens omstændelige show – hvor der uden oversættelse blev talt fransk, tysk og italiensk på scenen, og hvor Mads Mikkelsens ’medpresenter’ på scenen, Maria Grazia Cucinotta, kom til at afsløre årets bedste mandlige skuespiller, israeleren Sasson Gabai, før de nominerede var nævnt – angiveligt fordi man ikke havde briefet deltagerne ordentligt før showet – er det fristende at spørge, om en af Europas mest hædrede kunstarter ikke kan præsenteres på bedre vis.

Ved et bord i baren samledes danske medlemmer af Akademiet, blandt andre producenterne Peter Aalbæk Jensen og Kim Magnusson, skuespillerne Sonja Richter og Mads Mikkelsen med danske repræsentanter for Det Europæiske Film Akademi. Og her var man ikke i tvivl: Når European Film Awards den 6. december næste år skal afvikles i Forum i København, kan det gøres meget bedre.