Et ualmindeligt almindeligt liv

At læse Laura Ringos romandebut »Cremasterrefleksen« efter debutanten Martha Flyvholm Todes »På Bornholm må man græde overalt« er en speciel oplevelse. Romanerne »snakker« nemlig med hinanden. Ikke kun fordi forfatterne er unge kvinder i tyverne, men fordi deres måde at fortælle på ligner hinanden: Ligefremt, nøgternt, ærligt og med underspillet humor skildrer de det »stille« hverdagsliv som ung her og nu i Danmark.

For den tyve-årige Karla i »Cremasterrefleksen« har tryghedsdogmet »Jeg gør, som jeg plejer« været styrende for livet i Søllested på Lolland med skole og gymnasium, en far, der er sosu-assistent, og en mor, som er malkepige. Hendes største udfordring – inden hun flytter for at studere journalistik på universitetet i Odense – er, at hun stammer. Hun forsøger dog at lægge »plejer« død i sin tilværelse på kollegieværelset og være pivåben over for det, der sker. Sådan da.

Handlingen kan rummes i følgende tre sætninger: Karla flytter hjemmefra for at studere i Odense. Her møder hun Viktor, som flytter ind hos hende, uden at de er kærester. Hun bliver knaldekæreste med Jakob, som hun dog dropper igen, ligesom hun gør med studierne i kraft af en beslutning om at tage tilbage til Søllested.

Historien er plotløs, opbygget som en klassisk dannelsesroman, opsigtsvækkende hverdagsrealistisk og ualmindeligt almindelig. Den handler om så at sige »ingenting«. Selv om små ting sker, foregår det uden stor dramatik.

Alligevel er romanen læseværdig. Karla har nemlig et livligt indre. Og hendes stemme er tilpas spøjs og interessant at følge. Det viser sig ikke mindst i hendes tørvittige beskrivelser af kampen for at undgå at stamme. Desuden emmer Karla af lyst til at suge marven ud af livet. Til netop at gøre det, hun har lyst til, og i denne sammenhæng alt det, som er politisk ukorrekt.

Her kommer Viktor ind i billedet – en drømmende, udannet fantast, fuld af visioner. Og uden lyst til at arbejde. Han forvalter sandheden efter forgodtbefindende og er svær at stole på. Men samtidig rummer han det, Karlas stille liv har brug for. Titlen henviser, ifølge samme Viktor, til det fænomen, at en mands testikler trækker sig sammen, når han bliver aet på indersiden af lårene. Og for en gangs skyld, er der hold i Viktors påstand.

Kort fortalt har Ringo bestået sin debut med en ualmindeligt almindelig og samtidig usædvanlig roman.

Cremasterrefleksen

Forfatter: Laura Ringo. Sider: 187. Pris: 230 kr. Forlag: Gyldendal.

Af Kari Sønsthagen kultur@berlingske.dk