Et særligt spørgsmål lød igen og igen på et samråd onsdag: »Hvad er der egentlig sket med de 100 millioner kroner?«

Radio LOUD har indtil videre modtaget i omegnen af 100 millioner skattekroner at drive radio for. Man har imidlertid ikke fået, hvad man blev lovet, og det får nu en række medieordførere til at kræve en undersøgelse af, hvordan pengene er blevet brugt, hvor de er endt og til hvis gavn.

Morten Messerschmidt (DF) og flere andre medieordførere vil vide, hvordan radio LOUD har forvaltet kanalens 100 millioner kroner, nu hvor de ikke er blevet brugt på det, man oprindeligt lovede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor er pengene?

Sådan lød spørgsmålet fra partiernes kultur- og medieordførere igen og igen, da kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) onsdag var kaldt i nok et samråd om Radio LOUD.

Mener ministeren, at Radio LOUD lever op til betingelserne i sendetilladelsen, og er ministeren af den opfattelse, at det er forsvarligt at lade kanalens bevilling fortsætte, ville Morten Messerschmidt (DF) vide, hvorfor han havde indkaldt til samrådet i Kulturudvalget.

Spørgsmål, som ordføreren ikke fik svar på:

»De konkrete vurderinger har vi lagt i hænderne på et uafhængigt nævn,« sagde Ane Halsboe-Jørgensen således med henvisning til Radio- og tv-nævnet:

»Og sådan skal det være; politikere skal ikke kunne lukke medier,« fastslog ministeren.

De fremmødte ordførere godtog imidlertid ikke, at man politisk intet kan foretage sig i en »mediepolitisk skandale«, mens man venter på Radio- og tv-nævnets konklusioner.

Der er nemlig et udestående, og det er millionstort og handler om skattekroner, hvorfor det må ligge på politikernes bord, ikke Radio- og tv-nævnets, pointerede Søren Søndergaard (EL):

»Hvor er pengene blevet af?«

Et spørgsmål, som blev gentaget af flere andre ordførere omkring bordet.

»Hvad pokker er der sket med alle de penge, som er proppet ind i Radio LOUD?« spurgte Søren Søndergaard og henviste til, at man ikke har fået det, man blev lovet, men man har heller ikke fået noget andet i stedet:

»Det ser ud til – og det kan være, man tager fejl – at der er forsvundet penge til projekter, som rent faktisk ikke er blevet gennemført. Det, synes jeg, er meget utilfredsstillende, og i alle andre sammenhænge ville vi gøre noget ved det.«

Han blev bakket op af Morten Messerschmidt.

»Vi har brug for at få lavet en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der egentlig er sket de her halvandet år med de 100 millioner kroner, som er blevet sendt til radio LOUD,« sagde Morten Messerschmidt:

»En undersøgelse af, hvad der er sket, og om de her penge er gået i forkert retning.«

Minister Ane Halsboe-Jørgensen lovede i den forbindelse at indkalde til en drøftelse af, hvem der har beføjelse til at se på de pågældende pengestrømme.

Onsdagens samråd kommer i forlængelse af Radio- og tv-nævnets nylige og sønderlemmende kritik af Radio LOUD, som, siger nævnet, på flere centrale områder ikke leverer det, man sagde, man ville.

Samtidig har Berlingske Media, som blandt andet ejer Berlingske, B.T. og Weekendavisen, netop besluttet at ville øge sin ejerandel i Radio LOUD, så koncernen ikke længere ejer 40 procent af selskabet Kulturradio Danmark bag Radio LOUD, men 91 procent af selskabet.

På samme vis har man meddelt, at man ønsker at foretage et navneskift, så radioen fra det nye år ikke længere hedder Radio LOUD, men i stedet 24syv.

Ændringer, som kræver Radio- og tv-nævnets tilladelse, og som har fået private medier med egen lydproduktion på barrikaderne. En sådan tilladelse vil være konkurrenceforvridende, siger de enstemmigt, fordi den vil betyde, at en privat aktør kan løfte og forfine sin lydproduktion for skattekroner.

I hvert af de fire år, Radio LOUDhar fået sendetilladelse, modtager DAB-radioen 65 millioner kroner fra staten.

Flere medier, herunder Berlingske, har forsøgt at få koncerndirektør i Berlingske Media, Anders Krab-Johansen, til at stille op til interview. Det har han indtil videre ikke ønsket.