Et mord lige efter bogen

I Polen står forfatteren Krystian Bala anklaget for et makabert mord. I sin roman »Amok« beskriver han et mord, der ligner et virkeligt og uopklaret mord så nøje, at politiet mener, at han må være gerningsmanden. Forfatteren nægter, men en række tilsyneladende stærke indicier svækker hans sag.

Bogen, som nu truer med at sende sin forfatter bag tremmer Fold sammen
Læs mere

Fiktion eller fakta?

Det er spørgsmålet i en opsigtsvækkende retssag, der for tiden udspiller sig i den polske by Wroclaw tæt ved den tyske grænse. Her står den 33-årige forfatter, filosof og dykker Krystia Bala anklaget for mord. Polsk politi kom på sporet af den anklagede på en højst usædvanlig måde, da det i 2003 modtog en anonym anmeldelse.

I et brev fortalte anmelderen, at Krystian Bala i sin roman »Amok« beskrev et makabert mord, der helt ned i detaljen lignede et uopklaret mord, der fandt sted i 2000.

På en dæmning ved floden Oder tæt på Wroclaw havde politiet fundet liget af død mand, der var blevet myrdet. Hans hænder var bundet på ryggen med et stykke snor, der var forbundet med en løkke om mandens hals. Retsmedicinerne slog fast, at han var blevet torteret. Offeret var Dariusz J., indehaver af et mindre reklamefirma.

Politiet forsøgte forgæves at opklare sagen, men først da det anonyme tip dukkede op tre år efter drabet, kom der skred i opklaringen. Politiet mente, at bogen indeholdt så intime detaljer om mordet, at den kun kunne være skrevet af gerningsmanden.

Krystian Bala blev anholdt, men løsladt tre dage senere på grund af manglende beviser. Bala nægtede sig skyldig og sagde, at hans bog kun var inspireret af mordet. Men politiet fortsatte ufortrødent efterforskningen, og tidligere pååret blev Bala på baggrund af nye oplysninger anholdt igen og tiltalt for mord. Det viste sig nemlig, at Dariusz J. kendte Krystian Balas fraskilte hustru, og motivet skulle ifølge politiet være jalousi. Anklageren kræver 25 års fængsel.

Det er den store tyske avis Süddeutsche Zeitung, der fortæller om sagen, som var for retten i sidste uge. Avisens reporter beskriver, hvordan Krystian Bala siddende i anklageskranken i »et velsyet jakkesæt og med moderne briller« så»fejlplaceret ud mellem de bryske vagtmænd«.

Krystian Bala, der er uddannet filosof og ernærer sig som rejsebogsforfatter med speciale i beskrivelse af dykkerferier i Asien, betragter sagen som en komplot. Politiet vil hævne sig på ham, fordi dets efterforskning har taget sig latterlig ud, lyder argumentet. En kommentator har hævdet, at politiet har svært ved at adskille fiktion fra fakta. Og på internettet kan man finde hjemmesider, hvor det hævdes, at Krystian Bala blev »kidnappet« og udsat for »vold« af polsk politi, da han blev anholdt første gang.

Romanen »Amok« er, skriver Süddeutsche Zeitung, ikke en klassisk krimi. Den handler om en gruppe intellektuelle, der keder sig og søger trøst i treenigheden af alkohol, stoffer og sex. Sproget i bogen, hvis forside er silhuetten af en gedebuk med gule øjne, beskrives som vulgært og obskønt tilsat lyriske og filosofiske passager. Bogen handling har en række paralleller til forfatterens liv, og politiet har forsøgt at udrede, hvad der er fiktion og fakta i forhold til forbrydelsen.

Ifølge timesonline.uk hævder Krystian Bala, at han blev slået, fornærmet og fik en hætte over hovedet, da han første gang blev arresteret.

»Det virkede som om, politiet kendte min bog indgående. De citerede stykker fra den, som de fandt fornærmende og spurgte mig ud om de mindste detaljer. Politiet behandlede bogen, som om den bogstaveligt talt var en biografi og ikke et stykke fiktion,« sagde Bala ifølge det engelske nyhedssite.

Politiets efterforskning har ledt frem til en række oplysninger, som er særdeles ubehagelige for den tiltalte. Mordofferet er på gerningsdagen blevet ringet op fra Krystian Balas mors telefon, og politiet mistænker Krystian Bala for at stå bag opkaldet. Offerets mobiltelefon er væk. Krystian Bala har fire dage efter morddagen solgt en telefon af samme model på en internetauktion. Bala hævder at have fundet telefonen på en cafe.

Et polsk TV-kriminalprogram har beskrevet sagen og opfordret seerne til via internettet at komme med kommentarer og oplysninger. Der kom bl.a. mails, som filosoferede over »den perfekte forbrydelse«. Disse mails blev sendt fra internetcafeer i Korea og Indonesien. Politiets efterforskning har vist, at Bala opholdt sig i disse lande, da de pågældende mails blev afsendt. Han var i Asien for at optage undervandsfotos til et dykkermagasin. Politiets teori er, at Bala, der af en retspsykiater er blevet vurderet til at være usædvanlig intelligent, med disse mails har villet udfordre efterforskerne. Politiets efterforskere har også talt med Balas ekskone. Hun hævder, at Bala efter skilsmissen har optrådt aggressivt over for hendes bekendte herunder den myrdede Dariusz J.

Alle disse omstændigheder får sagen til at minde om et afsnit i TV-serien »Midsomer Murders« med Chief Inspector Barnaby i hovedrollen. Men den har endnu en usædvanlig omstændighed. For at bevise sin uskyld tilbød Krystian Bala, at lade sig udspørge i en løgnedetektor. Under retssagen bemærkede dommeren, at der var usædvanligt lange pauser, inden Bala svarede på politiets spørgsmål om mordet. Og alligevel reagerede hans åndedræts- og hjertefrekvens stærkt. En politiinspektør forklarede i retten, at Bala, der er en erfaren dykker, efter hans mening havde troet at kunne undgå udslag på løgnedetektorens instrumenter ved at benytte sig af den åndedrætsteknik, han har lært som dykker.

Hvad er realitet, og hvad er fiktion? Er romanen skrevet af en morder, eller har en forfatter blot ladet sig inspirere af en mordag? Krystian Bala nægter mord. Hans forsvarere siger, at sagen bygger på indicier, der »minder om plottet i en bog«.

Anklagemyndigheden mener, at han er morderen, men indrømmer dog, at anklagen bygger på indicier. Dommen ventes at falde inden for kort tid. Måske er der tale om et mord lige efter bogen.