Et lysskilt fik Amin Jensen til at stille op i politik

Komikeren Amin Jensen stiller op til kommunalvalget i Hvidovre for Nationalpartiet - et opgør med kommunen fik ham til at rykke. Fedt, at der er nogen, der reagerer, mener kollegaen Jacob Haugaard.

Amin Jensen - stiller op til Kommunalbestyrelsen i Hvidovre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Det er komikken, der gennem de sidste 25 år har gjort Amin Jensen kendt - blandt andet som vært for »Hit med Sangen« og med diverse stand-up shows, men en verserende sag med hjemkommunen Hvidovre om et skilt blev mere grotesk end sjov, og sagen har nu fået ham søge ind i politik. Nærmere bestemt lokalvalget til november, hvor Amin Jensen stiller op for Nationalpartiet.

Skiltesagen handler om, at Amin Jensen på sit hus ud til Gl. Køge Landevej opsatte et lysskilt på knap ti kvadratmeter, der reklamerede for komikerens shows. Det har Hvidovre kommune i flere omgange krævet pillet ned, men hele sagen, og den måde, Amin Jensen har oplevet kommunen, har været en øjenåbner, fortæller han Berlingske.

»Sagen har gjort mig opmærksom på, hvordan Hvidovre kommune opfører sig overfor borgerne. Og jeg er ikke noget enestående tilfælde, har jeg fundet ud af, når det handler om arrogant behandling fra kommunen. Jeg har jo - med et glimt i øjet - kaldt det Lille Nordkorea i forhold til kommunikation med borgerne. Og når man så går og kæfter op og bliver sur, så siger folk, hvorfor gør du ikke noget ved det? Så jeg tog beslutningen og tænkte - nu vil jeg gøre noget ved det og prøve om jeg kan sidde med ved det bord.«

Hvad er dine mærkesager?

»Det er bedre kommunikation, og at man skal stå til ansvar overfor sine borgere. Kommunen skal da i hvert fald holde sig til reglerne. Men jeg har jo også 25 års erfaring inden for showbizz, og derfra har jeg da også masser af ideer til, hvordan man kunne optimere de midler, der bruges til kultur. Der er masser af udstilinger og koncerter i Hvidovre, som ikke en kæft ser, fordi de ikke kan finde ud af at sætte det i system, så folk kan huske, hvornår det er.«

Hvorfor stiller du op for Nationalpartiet?

»Det er dem, jeg deler flest værdier med. Og så at de er nogle af de få, der tør arbejde på, at vi skal have mindre bureaukrati.

Har du noget til fælles med Yayah Hassan, som også stillede op for Nationalpartiet?

»Det tror jeg ikke, men han stillede jo også op til Folketinget, hvor jeg stiller op til Hvidovre kommunalbestyrelse. Jeg har ingen ambitioner om at blive folketingskandidat, det ville være lig med at jegskulle gå all in og blive levebrødspolitiker. Jeg har min karriere ved siden af.«

Handler beslutningen også om at sparke nyt liv i karrieren?

»Tror du selv på det? At politik skulle være godt for karrieren. Jeg tror måske, det har den modsatte effekt, at jeg kommer til at miste et par jobs på det i stedet. At der er nogen der tænker, at hvis han mener det og det, så gider vi ikke se ham. Men nu er det jo lokalpolitik, jeg går ind i,« siger Amin Jensen, der stadig har skiltet sat op ved sit hus.

»Men hvis jeg kommer ind, så bliver jeg nok nødt til at lade skiltet ryge, for så er jeg jo inhabil. Så jeg kan jo bruge det som slogan op til valget - hvis man vil af med skiltet, så stem på mig,« siger Amin Jensen med et grin.

Komikerkollegaen Jacob Haugaard har også prøvet kræfter med politik, da han som løsgænger i 1994 kom i Folketinget med slogans som »Hvis arbejde er sundt så giv det til de syge« og løfter om medvind på cykelstien. Mest et komisk nummer, der spillede på at alt det nonsens, der er fra højre til venstre, siger Haugaard, der tror, at Amin Jensen har gode chancer for at blive valgt.

»Han har jo ordet i sin magt og en fysisk fremoning, der gør en tryg. Det fede ved, at han stiller op, er at han gør opmærksom på, at  det kan enhver gøre, hvis man er utilfreds med noget. Han har jo om nogen oplevet det der offipyk, man bliver udsat for. Det store problem i demokratiet er jo, at der er færre og færre, der blander sig, så det er godt, han gør det,« siger Jacob  Haugaard.