Et kup fyldt med fup

Spændingsfilmen »The Italian Job« er dynamisk og velskabt underholdning.

I moderne kupfilm er planlægningen og gennemførelsen af dristige forbrydelser så logistisk kompliceret, at det formentlig ville være nemmere for de kriminelle at sende en rumsonde til Mars eller invadere en mellemstor afrikansk nation.

Men kupfilmen har sine egne labyrintiske spilleregler og heroiske mytologi, som primært er baseret på respekt for opfindsom professionalisme, koncentreret præcision og solidarisk teamwork. Ligesom Steven Soderberghs spændstige »Ocean's Eleven« er også F. Gary Grays »The Italian Job« et vellykket eksempel på genren, både dramatisk og humoristisk samt baseret på en ældre film, i dette tilfælde Peter Collinsons engelske »The Italian Job« (1969), der foregik i Torino, havde Michael Caine i hovedrollen og bar den prægtige danske titel »Maxi-job i mini-biler«.

Den nye version begynder med et genialt guldbarrekup i Venedig, der lægger kanaler til en spektakulær bådjagt. Et grådigt medlem af den højpotente bande dræber imidlertid de andre (tror han da) og stikker af med guldet, hvorefter handlingen forlægges til Los Angeles, hvor det selvfølgelig gælder om at få straffet forræderen og skaffet barrerne tilbage til the good guys - og det er disse listige forbrydere faktisk, for de bruger aldrig våben og slår ingen ihjel.

Filmen forskønnes af en håndfuld attraktive medvirkende - Mark Wahlberg, Charlize Theron, Donald Sutherland (ufatteligt, at han tør vende tilbage til Venedig efter Nicolas Roegs »Rødt chok«!) og stortalentet Edward Norton, der som skurk er udstyret med slikket overskæg og dermed i uhyggelig grad ligner Sean Penn.

Hidsige biljagter og historiens største trafikkaos håndteres med sikker sans for det metalknasende virkningsfulde, men der er også plads til en ganske vittig dialog, og »The Italian Jobb« bliver dermed til dynamisk og velskabt underholdning, bedre begavet og mere spændende end den firhjulede forgænger fra 1969. Faktisk er den logistisk krævende genindspilning noget af et kup.