Et fix fra lykken

Film: »Sherrybaby« Der er for alvor grøde blandt de kvindelige instruktører i det amerikanske independent-miljø. Det viser »Sherrybaby« af Laurie Collyher, der byder på en bemærkelseværdig skuespilpræstation af Maggie Gyllenhaal.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Med en kvinde bag både manuskript og instruktion og en kvinde i den altoverskyggende hovedrolle er »Sherrybaby« af Laurie Collyher et af de tegn på, at de kvindelige instruktører for alvor er ved at stikke næsen mere frem end tidligere. Og med sin socialrealistiske historie er filmen også et bevis på, at det kan lade sig gøre at lave film i det uafhængige amerikanske filmmiljø, som aldrig ville være gået igennem Hollywoods blankpolerede nåleøje.

»Sherrybaby« er nemlig historien om narkomanen Sherry, der siden sit 16. år har haft et kærligheds­forhold til heroin og som 19-årig røg i fængsel for røveri. Ved filmens start er hun lige kommet ud, tilsyneladende rehabiliteret og gjort clean under fængselsopholdet og nu klar til at skabe sig en tilværelse for både sig selv og sin lille datter, der har været i pleje hos Sherrys bror og dennes kone. Men at blive en god borger og en god mor er ikke så nemt, når man kæmper mod prøveløsladelses-restriktioner, arbejdsløshed og indre dæmoner, og den erkendelse er svær at nå og acceptere, når man som Sherry bare gerne vil indhente det forsømte.

I rollen som Sherry kan man opleve Maggie Gyllenhaal, og med en fænomenal præstation slår hun her fast, at hun hører til blandt de mest bemærkelsesværdige skuespillere i sin generation. De nemme film har ikke været hendes karrierevalg. Hun har vendt sig mod mere kuriøse, bizarre og skæve roller som for eksempel den i »Secretary« som James Spaders masochistiske sekretær.

Her tager Gyllenhaal tilskueren med igennem et nøgent og ærligt portræt, med gennem hele følelsesregistret: Medfølelse for Sherry, irritation på hende, mismod på hendes vegne og håb for hende. Det er grimt, grumt og smukt påén gang, og gør »Sherrybaby« til en bevægende, tankevækkende film og en rig oplevelse.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse