Erik Clausen vil lave film om Muhammed-krisen

Filminstruktør og gøgler Erik Clausen kaster sig nu ud i et sprængfarligt filmprojekt. Han planlægger nemlig en spillefilm om en de største kriser i nyere tid, sagen om de 12 Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten.

Erik Clausen. Foto: Susanne Mertz Fold sammen
Læs mere

På fredag har filminstruktøren Erik Clausen premiere på sin nye film »Ledsaget udgang«, men den rapkæftede gøgler har allerede øjnene rettet mod det næste filmprojekt:

»Jeg er ved at skrive et filmmanuskript om Muhammed-tegningerne og hele deres baggrund. Det er fantastisk spændende,« fortæller Erik Clausen til Berlingske Tidende.

Han understreger, at filmen, der altså skal tage udgangspunkt i sagen om Jyllands-Postens 12 tegninger af profeten Muhammed og den internationale krise, de afstedkom, foreløbig kun er på manuskriptplan, men Clausen »kan mærke, at der ligger en historie,« som han siger.

»Der er jo mennesker bagved krisen. Der er nogle naive tegnere, som måske lige skulle tjene noget ekstra. Der er en konspiratorisk kulturredaktør, som vistnok har fingrene nede i mange højrefløjsaktiviteter. Der er nogle imamer, som rejser rundt og puster til ilden. Og så er der 130 mennesker, som har mistet livet. Det er klart, at jeg også skal filme i Mellemøsten, og jeg har nogle arabiske venner, som gerne vil hjælpe mig med det,« siger Erik Clausen.

Den 64-årige filminstruktør er ifølge eget udsagn ikke ude i et politisk ærinde, men på den anden side lægger han ikke skjul på, at han synes, at det var en fejltagelse af Jyllands-Posten at bringe de 12 tegninger.

»Det er ikke så meget selve tegningerne, men mere det aspekt, der handler om retten til forhånelse og kritik. Jeg har en bog, der hedder »Fjendebilleder«, som viser de mange satiriske tegninger, der var af jøder i 1920erne og 1930erne; billeder som gjorde Holocaust muligt. Jeg plejer at sige, at det starter med en jødevittighed og ender med et gaskammer. Humoren har sin begrænsning,« siger Erik Clausen, der ser Muhammed-krisen som et udtryk for, hvordan små tilfældigheder og dumheder kan starte store katastrofer.

»Der var en idiot i Sarajevo, som skød en anden idiot, og så startede Første Verdenskrig,« siger han og tilføjer:

»Jeg laver ikke pædagogiske film, jeg laver humoristiske og anarkistiske film. Når nogle synes, at mine film er venstreorienterede og politisk korrekte, er det noget, de selv lægger i dem. Nu dykker jeg ned i det hér, og så vil det vise sig, hvor historien ligger henne.«

På torsdag bringer Berlingske Tidende et større interview med Erik Clausen i forbindelse med hans nye film »Ledsaget udgang«, som anmeldes i avisen på premieredagen fredag.