Er Vilde hovedperson i fjerde sæson af »Skam«?

Har »Girls« ladet sig inspirere af »Skam«? Og bliver Vilde mon hovedperson i den fjerde sæson af den norske hitserie? Bør Radio24syv flytte til Jylland? Og er du klar til Aarhus som europæisk kulturhovedstad? Kulturnyhederne er klar - i dag i en new nordic udgave.

God fredag middag - så er det snart weekend, og kulturnyhederne er klar på en historisk dag, hvor nye som gamle medier er spækket med Trump, Trump, Trump og mere Trump. Det kan man godt blive træt af, så i dag byder vi på new nordic kulturnyheder, hvor vi koncenterer os om Norden og især Danmark. Vi begynder i Norge.

Er det mon Vilde, som bliver hovedpersonen i den fjerde sæson af den norske hitserie »Skam«? Kulturnyhedernes pennefører ved det ikke, men et rygte om, at det er tilfældet, har spredt sig som en sand løbeild. Rygtet skyldes ikke mindst et opslag på Instagram, som Ulrikke Falch, der spiller Vilde, stod bag.

Hun skrev ganske enkelt: »Jeg er hovedpersonen i sesong 4« på sin private instragramprofil. Men kødder hun? Ordene blev efterfølgende slettet og erstattet af det endnu mere enkle »4«, hvilket du kan læse mere om i MetroXpress her eller i den norske avis Dagbladet her.

At skuespilleren bag den naive Vilde-karakter nu har tilføjet de kryptiske ord: »Please be smarter« til sit opslag, gør ikke det hele mindre mystisk.

Please be smarter

Et billede slået op af Ulrikke Falch (@ulrikkefalch) den

Og apropos »Skam«: Sporer vi en nordisk indflydelse i Lena Dunhams banebrydende serie »Girls«?

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

På de nye billeder fra den kommende sæson er Jessa-karakterens udseende i hvert fald skiftet fra boheme-morgenbolle-hippie-look til Noora fra »Skam«-lookalike. Døm selv:

Og uden at dvæle alt for meget ved »Girls«, så kan »new nordic kulturnyheder« da godt lige smide et link til en trailer til den kommende - og sidste - sæson af »Girls«, som får premiere den 12. februar:

Og så til Danmark. Torsdag var der premiere på Fenar Ahmads spillefilm »Underverden«, og den tog anmelderne rigtig godt imod. Berlingskes anmelder, Jacob Wendt Jensen, giver den fem stjerner og slutter sin anmeldelse af med ordene:

»Året er ungt, så det lyder hult at kalde »Underverden« for årets bedste danske film indtil videre. Ordene vil have mere vægt, når jeg gentager dem sidst på året.«

Anmelderne fra de andre store aviser er også begejstrede. Politikens anmelder bedømmer den til fem hjerter her. Jyllands-Posten giver også fem stjerner her.

Ekstra Bladets anmelder giver også fem stjerner og betegner »Underverden« som »noget så sjældent som en vellykket actionfilm med stof til eftertanke«, mens BT også giver fem stjerner og mener, at filmen med Dar Salim i hovedrollen »viser vejen frem i dansk actionfilm«.

Ugen begyndte i øvrigt med en regulær shitstorm, efter flere medier - og heriblandt Berlingskes Kulturnyheder - beskrev skuespiller Carsten Bjørnlund og musikeren Søren Rasted udtalelser i »Mads & Monopolet«. Ifølge programvært Mads Steffensen bundede det i en misforståelse, hvilket han har forklaret i Ekstra Bladet.

Der har også været lidt gang i den politiske del af kulturens verden. Kulturminister Mette Bock blev tidligere på ugen kritiseret for at udpege Aarhus Teaters afgående direktør, Henning Kærsgaard, til ny bestyrelsesformand samme sted. De kritiske røster finder det blandt andet betænkeligt, at Henning Kærsgaard skal føre opsyn med beslutninger, som han selv har taget som direktør. Og i Socialdemokratiet er den tidligere skatteminister Benny Engelbrecht kommet på banen med et foreslag om at flytte Radio24syv til Jylland, hvilket du kan læse mere om i Politisk Morgenpost her.

På den musikalske front er sløret løfte for  deltagerne i årets udgave af Melodi Grand Prix, og så har Mads Langer markeret sig med en hård kritik af Danish Music Awards »kønsløse playback-shows«

Sidst, men bestemt ikke mindst, så er det lige ved og næsten i verdens mindste storby. Aarhus er europæisk kulturhovedstad i år, og i morgen finder den officielle åbningsceremoni sted, og den kan høre lidt om her:

Og så kan du i øvrigt glæde dig til Berlingskes B-tillæg i morgen, hvor der bliver sat spot på Aarhus over en masse sider og blandt andet forfatteren Stine Pilgaard, levemanden Jørgen Leth og musikeren Steffen Brandt fortæller om deres forhold til den jyske hovedstad. For at komme i den rette stemning, kan du jo starte weekenden med denne her: